Waarom veranderen mijn wachtwoordsterkte en beveiligingsscore?

LastPass gebruikt de standaardbibliotheek zxcvbn om de sterkte van elk wachtwoord te berekenen. Daarom kan de sterkte van uw individuele persoonlijke wachtwoorden anders uitvallen dan de beveiligingsscore voor alle wachtwoorden in uw kluis. Afzonderlijke wachtwoordsterktes kunnen variëren van 0-25-50-75-100 procent (of een andere waarde als het individuele wachtwoord wordt hergebruikt in meerdere wachtwoordvermeldingen voor sites) terwijl de beveiligingsscore tussen de 0-100 ligt.

Hoe wordt de wachtwoordsterkte berekend?

De wachtwoordsterkte voor elk van de wachtwoorden in uw kluis wordt berekend aan de hand van de zxcvbn-bibliotheek. In de tabel hieronder vindt u een uitleg van de resultaten.

Opmerking: Wanneer u onveilige wachtwoorden bekijkt in het Beveiligingsdashboard, kan het percentage van de wachtwoordsterkte dat wordt weergegeven een andere waarde hebben dan de waarde die u hieronder ziet. Dat gebeurt als het wachtwoord is hergebruikt in meerdere wachtwoordvermeldingen voor sites in uw kluis (als een erg sterk wachtwoord bijvoorbeeld is hergebruikt in drie verschillende wachtwoordvermeldingen, wordt de score 33%, omdat een wachtwoordsterkte van 100% ÷ 3 = 33% ).
Sterkte van wachtwoord Score in zxcvbn Wachtwoordsterkte in kluis
Zeer zwak 0 0%
Zwak 1 25%
Gemiddeld 2 50%
Sterk 3 75%
Zeer sterk 4 100%

De wachtwoordsterkte wordt weergegeven wanneer u een van de volgende handelingen uitvoert:

• Een nieuw account aanmaken
  • Uw hoofdwachtwoord opnieuw instellen
  • Een veilig wachtwoord aanmaken
  • Een nieuw websitewachtwoord toevoegen
  • Uw Beveiligingsdashboard bekijken met uw beveiligingsscore
  • De pagina Wachtwoordbeveiliging bekijken om onveilige wachtwoorden in uw kluis te zien
  • De Admin Console openen en gebruikersgegevens, beveiligingsrapporten en beleidsregels bekijken (alleen voor zakelijke LastPass-accounts)

Hoe wordt de beveiligingsscore berekend?

Uw beveiligingsscore is een gecombineerde beoordeling van de algemene kwaliteit van uw wachtwoorden, oftewel de lengte en complexiteit in hun algemeen. De hoogste score is 100 punten. Voor een perfecte score moet u evenwel minimaal 50 wachtwoorden in uw LastPass-kluis hebben opgeslagen.

Uw beveiligingsscore wordt berekend op basis van een schaal, zoals in de onderstaande tabel wordt uiteengezet.

Score Beveiligingsscore (hierin worden verschillende factoren gecombineerd)
Laag 0 ≤ X < 50
Gemiddeld 50 ≤ X < 75
Hoog 75 ≤ X < 100
Topscore X = 100

De volgende instellingen beïnvloeden uw beveiligingsscore:

• Het totale aantal opgeslagen wachtwoorden dat u heeft. Dit moet ten minste 50 wachtwoorden bedragen om in aanmerking te komen voor een perfecte score van 100 punten.
  • De vraag of u meervoudige verificatie al dan niet heeft ingeschakeld is goed voor 10 punten. Lees hoe u deze functie inschakelt.
  • Als u offline toegang toestaat, wordt er 1 punt afgetrokken.
  • Als u toegang tot uw kluis via mobiele apparaten onbeperkt toestaat, wordt er 1 punt afgetrokken.
Opmerking: Sites die hun eigen wachtwoordvereisten hanteren (wachtwoorden mogen bijvoorbeeld niet te complex en/of te lang zijn, er moet een pincode in plaats van een wachtwoord worden gebruikt, enzovoort) kunnen voor gebruikers nadelig uitpakken omdat hier sprake is van ‘zwakke wachtwoorden’ in de beveiligingsscore.