Wat is het verschil tussen een eenmalig wachtwoord en een eenmalig herstelwachtwoord?

We begrijpen dat het verwarrend kan zijn – per slot van rekening zijn het allebei wachtwoorden die maar één keer gebruikt kunnen worden! Deze twee soorten wachtwoorden verschillen in de manier waarop ze zijn aangemaakt en de manier waarop ze worden gebruikt.

Wat is een eenmalig wachtwoord?

Een eenmalig wachtwoord is een wachtwoord dat u aanmaakt nadat u zich heeft aangemeld bij uw account. U kunt het wachtwoord noteren.

Om eenmalige wachtwoorden te kunnen gebruiken, maakt u van tevoren een lijst aan met tijdelijke wachtwoorden en streept u deze af telkens (indien ze op papier zijn afgedrukt of elders zijn opgeslagen) wanneer u zich aanmeldt bij uw account. U kunt ook eenmalige wachtwoorden ongeldig maken als u vermoedt dat ze gecompromitteerd zijn. U kunt zich alleen aanmelden met een eenmalig wachtwoord op de pagina "Aanmelden met een eenmalig wachtwoord" op https://lastpass.com/otp.php.

Als u een of meerdere eenmalige wachtwoorden aanmaakt, wordt uw bestaande hoofdwachtwoord niet ongeldig of vervangen – er wordt uitsluitend een wachtwoord voor eenmalig gebruik geboden dat kan worden gebruikt op de pagina "Aanmelden met een eenmalig wachtwoord". Als u uw lijst met eenmalige wachtwoorden verliest, kunt u zich net als altijd aanmelden met uw hoofdwachtwoord, maar u kunt zich niet met uw hoofdwachtwoord aanmelden op de pagina "Aanmelden met een eenmalig wachtwoord". Als u zich aanmeldt met een eenmalig wachtwoord, kunt u bovendien niet uw LastPass-kluis exporteren.

Hoewel u eenmalige wachtwoorden kunt gebruiken voor aanmelding bij uw LastPass-kluis, zijn ze primair bedoeld voor gebruik wanneer u zich moet aanmelden bij een niet-vertrouwde of openbare computer.

Wat is een eenmalig herstelwachtwoord?

Een eenmalig herstelwachtwoord wordt automatisch voor u aangemaakt wanneer u zich aanmeldt bij LastPass via de browserextensie. U kunt dit wachtwoord niet noteren.

Als u zich via de LastPass-browserextensie aanmeldt bij meerdere apparaten die u vertrouwt, maakt u op elk apparaat een eenmalig herstelwachtwoord. Wanneer u een wijziging aanbrengt in uw LastPass-account waardoor uw kluis opnieuw versleuteld wordt, wordt het eenmalige herstelwachtwoord dus ongeldig op dat apparaat, maar u kunt nog wel uw hoofdwachtwoord opnieuw instellen vanaf een ander apparaat waar u aangemeld bent geweest via de LastPass-browserextensie.

Hieronder ziet u een aantal bewerkingen die ervoor kunnen zorgen dat een eenmalig herstelwachtwoord verloren of ongeldig raakt:

• Het wijzigen van uw hoofdwachtwoord op een mobiel apparaat (hiermee worden ALLE eenmalige herstelwachtwoorden die in uw browsers zijn opgeslagen ongeldig)
  • Het verwijderen/opnieuw installeren van de LastPass-browserextensie
  • Het uitschakelen van de LastPass-browserextensie
  • Het leegmaken van de LastPass-cache
  • Het formatteren van uw computer
  • Onbedoelde beschadiging van uw versleutelde cache van uw kluis (dit is zeldzaam maar kan worden veroorzaakt door andere programma's op uw apparaat)

Het eenmalige herstelwachtwoord wordt gebruikt voor herstel, zodat u toegang krijgt tot uw LastPass-kluis als u ooit onverhoopt uw hoofdwachtwoord vergeet.