Welke wijzigingen in LastPass Free kan ik verwachten vanaf 16 maart 2021?

We brengen wijzigingen aan in de manier waarop gebruikers van LastPass Free LastPass gebruiken op verschillende soorten apparaten, en in de ondersteuning die ze kunnen krijgen. Raadpleeg deze veelgestelde vragen voor belangrijke wijzigingen in LastPass Free.

Wat verandert er voor LastPass Free en wanneer?

We brengen wijzigingen aan in de manier waarop gebruikers van LastPass Free LastPass gebruiken op verschillende typen apparaten. LastPass biedt toegang tot twee typen apparaten: computers (waaronder alle browsers op computers en laptops) en mobiele apparaten (waaronder mobiele telefoons, smartwatches en tablets). Vanaf 16 maart 2021 kan LastPass Free op een onbeperkt aantal apparaten van slechts één apparaattype worden gebruikt. Meer informatie over apparaattypen.

Dit zijn twee voorbeelden ter verduidelijking van wat we bedoelen met verschillende 'apparaattypen':

Voorbeeld:

• Jamie is een gebruiker van LastPass Free met computers als actief apparaattype. Hij kan LastPass gebruiken op zijn laptop en desktopcomputer, en op de laptop van zijn vader (elke computer die hij maar wil!). Maar hij kan LastPass niet gebruiken op zijn telefoon, tablet of smartwatch, tenzij hij upgradet naar LastPass Premium of Families voor onbeperkte toegang tot beide typen apparaten.
  • Alex is een gebruiker van LastPass Free met mobiele apparaten als actief apparaattype. Hij kan LastPass gebruiken op zijn persoonlijke iPhone, zijn zakelijke telefoon, zijn tablet en zijn smartwatch. Maar hij kan LastPass niet gebruiken op zijn computer of laptop, tenzij hij upgradet naar LastPass Premium of Families voor onbeperkte toegang tot beide typen apparaten.

Als gebruiker van LastPass Free wordt bij uw eerste aanmelding op of na 16 maart 2021 uw actieve apparaattype ingesteld. U kunt drie (3) keer wisselen van actief apparaattype, zodat u kunt nagaan welk type voor u het meest geschikt is. Let op: al uw apparaten worden automatisch gesynchroniseerd. U verliest zo nooit toegang tot de inhoud van uw kluis, noch kan uw account als gevolg van deze wijzigingen geblokkeerd worden, ongeacht of u LastPass op computers of mobiele apparaten gebruikt.

LastPass Free-gebruikers die onbeperkt toegang tot alle typen apparaten willen, kunnen upgraden naar LastPass Premium of Families.

Op wie zijn deze wijzigingen van toepassing?

Deze wijziging is van toepassing op alle gebruikers van LastPass Free. Als LastPass Free-gebruiker wordt het apparaattype (computers of mobiele apparaten) dat u gebruikt om u aan te melden bij LastPass vanaf 16 maart 2021 uw 'actieve' apparaattype.

U kunt uw actieve apparaattype maximaal drie (3) keer wijzigen, of u kunt upgraden naar LastPass Premium of Families voor onbeperkte toegang tot beide typen apparaten. Meer informatie over apparaattypen.

Hoe heeft LastPass deze wijzigingen gecommuniceerd?

Op 16 februari, 1 maart en 16 maart 2021 hebben we e-mailmeldingen gestuurd naar alle actieve LastPass Free-gebruikers over deze wijzigingen, om u te laten weten wat u kunt verwachten. Het spijt ons als u onze berichten niet hebt ontvangen! We hebben deze wijzigingen ook via LastPass gecommuniceerd met een intern bericht aan zowel actieve als niet-actieve gebruikers die zich op of na 16 februari 2021 hebben aangemeld bij hun account.

Verandert er nog iets anders voor gebruikers van LastPass Free?

Ja, met ingang van 17 mei 2021 krijgen gebruikers van LastPass Free alleen nog basisondersteuning. Gebruikers van Premium en Families kunnen ook gebruikmaken van de persoonlijke ondersteuning van LastPass.

• Het Supportcentrum en de community vallen onder de basisondersteuning.
  • Onder persoonlijke ondersteuning vallen alle opties van de basisondersteuning en de persoonlijke klantensupport via e-mail.
Meer informatie over deze wijzigingen.

Is er iets veranderd voor LastPass Premium of LastPass Families?

Nee, er verandert niets voor gebruikers van LastPass Premium of LastPass Families.

Welke wijzigingen in LastPass Free hebben invloed op mijn gekoppelde persoonlijke account?

De beperking van apparaattypen in LastPass Free heeft geen invloed op zakelijke LastPass-accounts (inclusief Enterprise en Identity) waaraan een persoonlijk Free-account gekoppeld is, zolang de gebruikers zich bij LastPass aanmelden met de aanmeldingsgegevens van het zakelijk account. Als gebruikers zich aanmelden met hun aanmeldingsgegevens van LastPass Free, worden ze beperkt tot één type apparaat. Meer informatie.

Hebben de wijzigingen in LastPass Free ook betrekking op de meervoudige verificatie?

Nee – meervoudige verificatie wordt ondersteund voor alle typen LastPass-accounts (waaronder LastPass Free). Deze wijzigingen hebben daar geen invloed op. Meer informatie.

Waar kan ik meer informatie vinden over deze wijzigingen voor LastPass Free-gebruikers?

U kunt meer lezen over deze wijzigingen in het LastPass-blog.

Wat zijn de voordelen van LastPass Premium ten opzichte van LastPass Free?

LastPass Premium is uw alles-in-één pakket voor een veilig digitaal leven. Maak een einde aan het opslaan van wachtwoorden en ervaar een complete bescherming van uw digitale leven, met onbeperkte toegang op alle typen apparaten en geavanceerde beveiligingsfuncties, met LastPass Premium.

Zie veer informatie de veelgestelde vragen over LastPass Premium.

Gaan mijn wachtwoorden of gegevens die in mijn kluis zijn opgeslagen verloren als gevolg van deze wijzigingen?

Nee, als gebruiker van LastPass Free verliest u geen toegang tot de wachtwoorden of de informatie die in uw kluis is opgeslagen, ongeacht het type apparaat dat u gebruikte toen het betreffende item werd toegevoegd. Alle apparaten worden automatisch gesynchroniseerd voor iedere gebruiker.

Als u bijvoorbeeld ooit een wachtwoord aan uw kluis had toegevoegd vanaf een mobiel apparaat, en nu Computers hebt gekozen als uw actieve apparaattype, blijft dit wachtwoord ook na 16 maart 2021 (de datum waarop LastPass Free overschakelt op het ondersteunen van slechts één apparaattype) nog steeds opgeslagen in uw kluis.

Dit zijn twee voorbeelden ter verduidelijking:

Voorbeeld:

• Jamie is een gebruiker van LastPass Free met computers als actief apparaattype. Jamie heeft meerdere wachtwoorden en items aan zijn kluis toegevoegd, waarvan sommige zijn toegevoegd toen hij een mobiel apparaat gebruikte. Nu Jamie heeft gekozen voor Computers als zijn actieve apparaattype, zijn alle wachtwoorden en opgeslagen items (ook die items hij eerder vanaf een mobiel apparaat had toegevoegd) nog steeds beschikbaar in zijn kluis. Om alle wachtwoorden en items in haar kluis weer te geven en te beheren, moet hij echter LastPass gebruiken op een computer of een laptop (hij kan zoveel computers gebruiken als hij maar wil!), tenzij hij upgradet naar LastPass Premium of Families voor onbeperkte toegang vanaf alle typen apparaten.
  • Alex is een gebruiker van LastPass Free met mobiele apparaten als actief apparaattype. Alex heeft meerdere wachtwoorden en items aan zijn kluis toegevoegd, waarvan sommige zijn toegevoegd toen hij een computer of laptop gebruikte. Nu Alex heeft gekozen voor Mobiele apparaten als zijn actieve apparaattype, zijn alle wachtwoorden en opgeslagen items (ook die items hij eerder vanaf een computer of laptop had toegevoegd) nog steeds beschikbaar in zijn kluis. Om alle wachtwoorden en items in zijn kluis weer te geven en te beheren, moet hij echter LastPass gebruiken op een mobiel apparaat (hij kan zoveel mobiele apparaten gebruiken als hij maar wil!), tenzij hij upgradet naar LastPass Premium of Families voor onbeperkte toegang vanaf alle typen apparaten.
Opmerking: u kunt ook upgraden naar LastPass Premium of LastPass Families, voor onbeperkte toegang vanaf alle typen apparaten, en het automatisch synchroniseren van apparaten, zodat de items die u aan uw kluis toevoegt automatisch worden weergegeven op alle typen apparaten waarop u LastPass gebruikt.

Items en gegevens die u in LastPass opslaat gaan nooit verloren. Alle apparaten worden automatisch gesynchroniseerd voor iedere gebruiker. U verliest dus nooit toegang tot de inhoud van uw kluis, ongeacht op welk apparaat u zich aanmeldt bij uw LastPass-account. U bent de enige die uw kluis kan openen of beheren, omdat LastPass werkt met een beveiligingsmodel op basis van zero knowledge, wat betekent dat uw hoofdwachtwoord nooit bij ons bekend is.

Wat is een apparaattype?

LastPass Free onderscheidt twee (2) typen apparaten: computers (waaronder alle browsers die op computers en laptops kunnen worden uitgevoerd) en mobiele apparaten (waaronder alle iOS/Android-smartphones, smartwatches en tablets).

Computers Mobiele apparaten
Desktops en laptops (Windows, macOS, Linux) iOS- en Android-telefoons
Windows-tablets Smartwatches
De LastPass-browserextensie (Chrome, Firefox, Safari)
Opmerking: Chromebooks waarop de LastPass-browserextensie wordt gebruikt vallen onder het apparaattype 'Computers'.
Tablets (iPads en Android-tablets)
Opmerking: Chromebooks waarop de LastPass Password Manager-app wordt gebruikt vallen onder het apparaattype 'Mobiele apparaten'.

Het type apparaat heeft geen betrekking op het aantal apparaten of besturingssystemen dat wordt gebruikt voor toegang tot LastPass, maar op de aard van die apparaten. Gebruikers van LastPass Free kunnen LastPass gebruiken op een onbeperkt aantal apparaten van hun actieve apparaattype (dus alleen op computers of alleen op mobiele apparaten).

Bijvoorbeeld:

• Een gebruiker van LastPass Free met computers als actief apparaattype kan LastPass gebruiken op zowel een persoonlijke laptop als een werkcomputer, maar niet op een telefoon, tenzij hij/zij upgradet naar LastPass Premium of Families voor onbeperkte toegang tot beide typen apparaten.
  • Een gebruiker van LastPass Free met mobiele apparaten als actief apparaattype kan LastPass gebruiken op een persoonlijke iPhone, een zakelijk Android-toestel, een iPad en een iWatch, maar kan LastPass niet gebruiken op een desktopcomputer of laptop, tenzij hij/zij upgradet naar LastPass Premium of Families voor onbeperkte toegang tot beide typen apparaten.

Zie Wat wordt bedoeld met 'apparaattypen'? voor meer informatie.

Wat betekent dit voor gebruikers van LastPass Free?

Als gebruiker van LastPass Free hoeft u op dit moment niet direct actie te ondernemen. Als u LastPass echter op zowel uw desktopcomputer als op uw mobiele apparaten wilt blijven gebruiken, kunt u upgraden naar LastPass Premium of Families.

Vanaf 16 maart 2021 wordt het eerste type apparaat van waaraf u zich aanmeldt uw actieve apparaattype, tenzij u kiest voor een upgrade naar LastPass Premium of LastPass Families.

Als u van actief apparaattype wilt wisselen, kunt u dit vanaf 16 maart 2021 maximaal drie (3) keer doen. Meer informatie over het wisselen tussen actieve apparaattypen.

Behoud ik automatische apparaatsynchronisatie voor LastPass Free?

Ja, maar alleen voor apparaten van uw actieve apparaattype. Als u LastPass op beide apparaattypen wilt blijven gebruiken, moet u upgraden naar LastPass Premium of Families.

Waar kan ik mijn actieve apparaattype zien en hoe vaak kan ik nog wisselen van apparaattype?

U kunt uw actieve apparaattype en aantal keren dat u nog kunt wisselen vanaf beide typen apparaten bekijken, zowel vanaf computers als mobiele apparaten.

Kan ik kiezen welk actieve apparaattype ik wil instellen voor LastPass Free?

De eerste keer dat u zich vanaf 16 maart 2021 bij LastPass aanmeldt op een computer of een mobiel apparaat, wordt dat type apparaat geregistreerd als uw actieve apparaattype. U kunt tot drie (3) wisselen van actief apparaattype. De derde keer dat u wisselt wordt het apparaattype dat u hebt geselecteerd definitief toegewezen. Meer informatie.

Hoe wissel ik tussen apparaattypen?

Als gebruiker van LastPass Free wordt bij uw eerste aanmelding op of na 16 maart 2021 uw actieve apparaattype ingesteld. LastPass Free biedt toegang tot twee typen apparaten: computers (waaronder alle browsers op computers en laptops) en mobiele apparaten (waaronder mobiele telefoons, smartwatches en tablets). Vanaf 16 maart 2021 kan LastPass Free op een onbeperkt aantal apparaten van slechts één apparaattype worden gebruikt. Geen zorgen! U kunt maximaal drie (3) keer wisselen van apparaattype. Zo kunt u bepalen aan welk apparaattype u het meest behoefte heeft. Meer informatie over het wisselen tussen apparaattypen.

Wat gebeurt er als ik de melding om mijn apparaattype te wijzigen negeer?

Als u de melding negeert, blijft het andere apparaattype uw actieve apparaattype. Het negeren van dit bericht wordt niet gerekend als een van de drie (3) keren dat u uw actieve apparaattype kunt wijzigen.

Hoe vaak kan ik mijn actieve apparaattype wijzigen?

U kunt maximaal drie (3) keer wisselen tussen de twee apparaattypen Computer en Mobiel. Na drie keer wisselen van apparaattype wordt uw keuze definitief, en kunt u LastPass Free alleen nog gebruiken op apparaten van het laatste apparaattype dat u had geselecteerd. U kunt LastPass dan dus nog gebruiken op ofwel alle computers, ofwel alle mobiele apparaten, maar niet op beide.

Als u LastPass op beide apparaattypen wilt blijven gebruiken, moet u upgraden naar LastPass Premium of Families.

Ik heb mijn actieve apparaattype drie keer gewijzigd. Wat gebeurt er nu?

Na drie keer wisselen van apparaattype wordt uw keuze definitief, en kunt u LastPass Free alleen nog gebruiken op apparaten van het laatste apparaattype dat u had geselecteerd. U kunt LastPass dan dus nog gebruiken op ofwel alle computers, ofwel alle mobiele apparaten, maar niet op beide. Meer informatie.

Kan mijn LastPass-account geblokkeerd worden?

Nee, deze wijzigingen hebben geen invloed op de toegang tot uw LastPass-account en het openen van uw kluis. Na de derde en laatste keer dat u wisselt van apparaattype, kunt u zich echter alleen aanmelden op apparaten van één apparaattype (ofwel computers, ofwel mobiele apparaten).

Als u problemen ondervindt bij het aanmelden bij uw LastPass-account, raadpleegt u Een verloren hoofdwachtwoord voor LastPass herstellen.

Wat gebeurt er als ik me aanmeld op een apparaat van een niet-actief apparaattype?

Als u zich aanmeldt bij LastPass Free op een apparaat van een niet-actief apparaattype, en u ook niet aangeeft dat u wilt dat dat appraattype wel actief wordt, heeft u nog maar zeer beperkte toegang tot uw kluis, en heeft u geen toegang meer tot wachtwoorden of andere items. Meer informatie.

Kan ik accountherstel op een mobiel apparaat gebruiken, ook als ik mobiele apparaten niet heb ingesteld als mijn actieve apparaattype?

Ja, u kunt accountherstel op een mobiel apparaat gebruiken, ook als u mobiele apparaten niet hebt ingesteld als uw actieve apparaattype. Ongeacht uw actieve apparaattype, hetzij Computers, hetzij mobiele apparaten, wordt u met klem geadviseerd Touch ID/vingerafdrukverificatie of Face ID/Gezichtsontgrendeling in te stellen om mobiel accountherstel voor iOS of Android te kunnen gebruiken. Dit biedt u de mogelijkheid uw hoofdwachtwoord te resetten met behulp van biometrische gegevens vanaf dat apparaat.

Ook als u besluit de app LastPass Password Manager niet te gebruiken, vormt het instellen van mobiel accountherstel op uw huidige mobiele apparaat een vangnet, aangezien u uw hoofdwachtwoord opnieuw kunt instellen met behulp van biometrische gegevens. Meer informatie over alle opties voor accountherstel.

Als u door deze wijziging uw LastPass-account wilt beëindigen, kunt u deze instructies volgen om uw LastPass-account te verwijderen.