Tijdelijke (eenmalige) wachtwoorden gebruiken

Als u LastPass gebruikt vanaf een openbare computer, wilt u misschien niet uw hoofdwachtwoord invoeren. Iemand anders kan het dan wellicht registreren met malware, bijvoorbeeld een keylogger die uw toetsenbordinvoer registreert. Bovendien weet u mogelijk niet wat voor soort beveiliging er op die computer aanwezig is. Om dit probleem op te lossen biedt LastPass u de mogelijkheid eenmalige wachtwoorden (OTP's) te genereren, waarbij elk wachtwoord voor slechts één inlogsessie werkt. Dat betekent dat zelfs wanneer iemand toegang krijgt tot een eerder gebruikte eenmalig wachtwoord, dit wachtwoord niet kan worden gebruikt voor aanmelding bij uw account.

Info over eenmalige wachtwoorden

U genereert een eenmalig wachtwoord nadat u zich heeft aangemeld bij uw account. Eenmalige wachtwoorden kunnen genoteerd worden. Let op. Eenmalige wachtwoorden worden niet verzonden via e-mail of naar Customer Care. Ze worden rechtstreeks door u gegenereerd.

Om de eenmalige wachtwoorden te gebruiken, genereert u vooraf een lijst met tijdelijke wachtwoorden en streept u die af (als u ze heeft afgedrukt of ergens heeft bewaard) wanneer u ze gebruikt om u aan te melden bij uw account. U kunt ook eenmalige wachtwoorden ongeldig maken als u vermoedt dat ze gecompromitteerd zijn. Houd er rekening mee dat u zich alleen met eenmalige wachtwoorden kunt aanmelden via de inlogpagina voor eenmalige wachtwoorden op https://lastpass.com/otp.php.

Als u denkt dat uw LastPass-account in gevaar is, volgt u deze stappen.

Opmerking: Let op. Een eenmalig wachtwoord is niet hetzelfde als een eenmalig herstelwachtwoord dat wordt gebruikt voor accountherstel. Zie Wat is het verschil tussen een eenmalig wachtwoord en een eenmalig herstelwachtwoord? voor meer informatie.

Eenmalige wachtwoorden genereren

U kunt een lijst maken met eenmalige wachtwoorden, zodat ze indien nodig kunnen worden gebruikt.

1. Ga op een van de volgende manieren te werk om u aan te melden bij LastPass en uw kluis te openen:
    • Klik in de knoppenbalk van uw browser op het LastPass-pictogram LastPass en klik vervolgens op Mijn kluis openen.
    • Ga naar https://lastpass.com/?ac=1 en meld u aan met uw gebruikersnaam en hoofdwachtwoord.
  2. Selecteer Meer opties in het navigatiegedeelte links.
  3. Ga naar Geavanceerd > Eenmalige wachtwoorden.
  4. Voer uw hoofdwachtwoord in en klik op OK om door te gaan.
  5. Klik op Eenmalig wachtwoord aanmaken.
  6. Voer uw hoofdwachtwoord in en klik op OK.
    Er wordt een nieuw eenmalig wachtwoord gegenereerd en weergegeven in het navigatiegedeelte onderin.
  7. Herhaal stap 5 - 7 zo vaak als u wilt om een lijst met eenmalige wachtwoorden te genereren.

Tip: U kunt op Afdrukken klikken en uw lijst met eenmalige wachtwoorden op een veilige plek bewaren en de wachtwoorden afstrepen wanneer u ze gebruikt. As u dat handiger vindt, kunt u ook op Afdrukken klikken en de lijst opslaan als tekstbestand dat u kunt bijwerken wanneer u nieuwe eenmalige wachtwoorden genereert.

Aanmelden met een eenmalig wachtwoord

Houd er rekening mee dat u zich alleen bij LastPass kunt aanmelden met een eenmalig wachtwoord op de specifieke inlogpagina voor eenmalige wachtwoorden.

1. Ga naar de inlogpagina voor eenmalige wachtwoorden op https://lastpass.com/otp.php.
  2. Voer uw e-mailadres in (uw LastPass-gebruikersnaam) en een eenmalig wachtwoord dat u heeft gegenereerd.
  3. Klik op Aanmelden.
  4. U bent nu aangemeld bij uw online kluis op het web. Het is verstandig het eenmalige wachtwoord dat u heeft gebruikt, af te strepen van uw lijst en/of een nieuw eenmalig wachtwoord te genereren voor toekomstig gebruik.

Eenmalige wachtwoorden verwijderen

Als u het idee heeft dat iemand toegang heeft tot uw eenmalige wachtwoorden, kunt u die als volgt ongeldig maken.
  1. Ga op een van de volgende manieren te werk om u aan te melden bij LastPass en uw kluis te openen:
    • Klik in de knoppenbalk van uw browser op het LastPass-pictogram LastPass en klik vervolgens op Mijn kluis openen.
    • Ga naar https://lastpass.com/?ac=1 en meld u aan met uw gebruikersnaam en hoofdwachtwoord.
  2. Selecteer Meer opties in het navigatiegedeelte links.
  3. Ga naar Geavanceerd > Eenmalige wachtwoorden.
  4. Voer uw hoofdwachtwoord in en klik op OK.
  5. Klik op Alle eenmalige wachtwoorden wissen.
  6. Voer desgevraagd uw hoofdwachtwoord in en klik op OK.
    Het systeem geeft aan dat u geen eenmalige wachtwoorden meer heeft.
U kunt nu het browservenster sluiten of nieuwe eenmalige wachtwoorden aanmaken.