Gebruikersrollen begrijpen

Of u nu een IT-dienstverlener bent of een marketingbureau: u moet ervoor zorgen dat de toegang tot uw gevoelige bedrijfsgegevens veilig is, en dat alleen die mensen toegang krijgen die dit ook nodig hebben. In LastPass kunt u medewerkers gericht toegangsrechten verlenen op basis van hun rol – zo kunnen ze alleen bij de gegevens die ze ook echt nodig hebben. Medewerkers kunnen productief werken, terwijl de bedrijfsgegevens veilig blijven.

In LastPass zijn vier soorten rollen beschikbaar: gebruikers, helpdeskbeheerders, beheerders en superbeheerders. Iedere rol heeft specifieke functies voor passende toegang tot LastPass. De toegangsrechten voor de rol van helpdeskbeheerder kan worden aangepast, zodat u zelf kunt bepalen wat passend is voor de IT-helpdesk in uw organisatie. Zo kunt u deze rol bijvoorbeeld toewijzen aan IT-medewerkers die dagelijks interne supportvragen rondom wachtwoorden afhandelen, zonder hen toegang te geven tot alle vertrouwelijke informatie in uw LastPass Enterprise-account. Maar u kunt ook belangrijke teamleden aanwijzen als beheerder, zodat zij het beveiligingsbeleid kunnen instellen en waar nodig nieuwe gebruikers kunnen aanmaken.

Onderwerpen in dit artikel:

Overzicht van gebruikersrollen

Een beheerdersrol configureren met specifieke machtigingen

Overzicht van gebruikersrollen

Gebruiker

Dit zijn individuele medewerkers die alleen toegang krijgen tot hun eigen kluis en tot mappen die met hen gedeeld zijn. Hun toegangsrechten:

• Toegang tot de eigen kluis
  • Gebruik van functies en toegang beperkt door beleid in LastPass

Helpdeskbeheerder

De beheerdersrol met de minste rechten, voor dagelijks beheer van LastPass en IT-support voor medewerkers U kunt het toegangsniveau tot de Admin Console beperken met het beleid "Helpdeskbeheerder - beheerder met beperkte toegangsrechten". Kies hierbij één van de volgende configuraties:

1. Staat alleen reset van hoofdwachtwoord voor gebruikers toe (hiervoor moet ook het beleid "Superbeheerder - Hoofdwachtwoord wijzigen" zijn ingeschakeld)
  2. Staat alleen de volgende acties toe:
    • Hoofdwachtwoord voor gebruikers resetten (hiervoor moet ook het beleid "Superbeheerder - Hoofdwachtwoord wijzigen" zijn ingeschakeld)
    • Meervoudige verificatie uitschakelen voor gebruikers
  3. Staat alleen beheer van de pagina Gebruikers toe
  4. Staat alleen beheer van de pagina's Gebruikers en Groepen toe

Admin

Dit zijn IT-beheerders en teammanagers met toegang tot alle onderdelen van het beheerdersdashboard. Zij kunnen LastPass beheren, instellen en uitrollen, door het aan gebruikers toe te wijzen, toegangsbeleid in te stellen en nog veel meer. Zorg ervoor dat u deze beheerdersaccounts van LastPass beveiligt met meervoudige verificatie. Beheerders hebben dezelfde toegangsrechten als Helpdeskbeheerders, plus:

• Toegang tot alle onderdelen van de Admin Console
  • Mogelijkheid om beleidsregels in en uit te schakelen
  • Gebruikers toevoegen of verwijderen

Superbeheerder

U heeft waarschijnlijk maar één of twee superbeheerders met alle mogelijke toegangsrechten voor LastPass, vooral voor noodgevallen. Superbeheerders hebben dezelfde toegangsrechten als Beheerders, plus:

Een beheerdersrol configureren met specifieke machtigingen

LastPass Enterprise-beheerders kunnen zoveel aangepaste beheerdersrollen aanmaken als nodig. Dit werkt als volgt:

1. Meld u aan en open de Admin Console via https://lastpass.com/company/#!/dashboard.
  2. Ga naar Geavanceerde optiesRollenRol toevoegen.
  3. Vul de velden in voor de naam en de beschrijving van de rol.
  4. Bepaal met de selectievakjes bij het gedeelte "Toegangsrechten instellen" welke machtigingen u aan deze rol wilt toewijzen.
  5. Als u klaar bent, klikt u op Toevoegen.