Verificatie met smartcard

LastPass biedt ondersteuning voor smartcardlezers voor computers met Windows, macOS of Linux. Daarnaast ondersteunen SafeSign-middleware, Internet Explorer, Firefox en Chrome deze voorziening. Safari en Opera kunnen worden ondersteund door het installeren van een extra binaire component via het universele installatieprogramma van LastPass.

Opmerking: De beschikbaarheid van functies kan afhankelijk zijn van uw accounttype.

Ook OpenSC wordt ondersteund als alternatief voor SafeSign (momenteel alleen op Windows en Linux). Aangezien sommige browsers nog steeds in 32-bits modus worden uitgevoerd (zelfs op 64-bits versies van Windows), moet u mogelijk zowel de 64-bits versie als de 32-bits versie van OpenSC installeren.

• Voor Windows moet aetpkss1.dll of opensc-pkcs11.dll op de computer aanwezig zijn (in C:\Windows\System32).
  • Voor macOS moet libaetpkss.dylib op de computer aanwezig zijn (in /usr/local/lib).
  • Voor Linux moet libaetpkss.so of opensc-pkcs11.so op de computer aanwezig zijn (in /usr/lib).

Controleer of uw smartcard voorzien is van een RSA-sleutel. Deze RSA-sleutel moet kunnen versleutelen en ontsleutelen zodat LastPass de beveiliging van uw smartcard kan controleren.

LastPass-beheerders wordt geadviseerd de stappen voor het inschakelen van meervoudige verificatie te voltooien in de Admin Console.

Onderwerpen in dit artikel:

Instellen en configureren

Verificatie met smartcard gebruiken

Meerdere opties voor meervoudige verificatie gebruiken

Verificatie uitschakelen in het geval van een nieuw of verloren apparaat

Instellen en configureren

1. Plaats uw smartcard in de kaartlezer.
  2. Meld u aan bij LastPass als u nog niet bent aangemeld.
  3. Klik in de knoppenbalk van uw browser op het LastPass-pictogram LastPass en klik vervolgens op Mijn kluis openen.
  4. Selecteer Accountinstellingen in het navigatiegedeelte links.
  5. Klik op het tabblad Opties voor meervoudige verificatie.
  6. Klik op het pictogram Bewerken Bewerkingsoptie voor verificatie met een smartcard
  7. Voor de optie "Type" gebruikt u de vervolgkeuzelijst om Smartcardlezer te selecteren.
  8. Voor de optie "Ingeschakeld" selecteert u Ja in de vervolgkeuzelijst.
  9. Voer uw hoofdwachtwoord in als hierom wordt gevraagd en klik vervolgens op OK.
  10. Volg de aanwijzingen om het instellen van verificatie met een smartcard te voltooien.
  11. Als u klaar bent, klikt u op Bijwerken.

Verificatie met smartcard gebruiken

1. Meld u aan bij LastPass in uw browser.
  2. Plaats uw smartcard voor verificatie als LastPass hierom vraagt.

Meerdere opties voor meervoudige verificatie gebruiken

Let op. Als u meerdere opties voor meervoudige verificatie inschakelt voor uw account, moet u de gewenste standaardoptie voor verificatie selecteren in de vervolgkeuzelijst onder in het venster Meervoudige verificatie zodat u bij aanmelding bij LastPass wordt gevraagd om verificatie met de optie die uw voorkeur heeft.

Gewenste optie voor meervoudige verificatie selecteren

Verificatie uitschakelen in het geval van een nieuw of verloren apparaat

Als u de smartcard voor verificatie verloren heeft, kunt in het venster voor meervoudige verificatie klikken op Ik ben mijn apparaat verloren. Nadat u bent omgeleid kunt u uw e-mailadres voor LastPass invoeren en op E-mail verzenden klikken. U ontvangt dan een e-mail met instructies over het uitschakelen van meervoudige verificatie. Als u geen e-mail ontvangt, heeft u mogelijk een tweede beveiligings-e-mailadres ingeschakeld waarnaar de e-mail is verstuurd. Controleer ook uw antispaminstellingen. Als u Enterprise-gebruiker bent, zijn er voor uw account mogelijk beleidsregels van kracht waardoor u meervoudige verificatie niet via e-mail kunt uitschakelen. Als dat het geval is, neemt u contact op met uw LastPass-beheerder zodat deze de optie voor u kan uitschakelen.

Meervoudige verificatie uitschakelen