Veelgestelde vragen voor gebruikers over de nieuwe LastPass-ervaring

De nieuwe LastPass-gebruikerservaring is gearriveerd! Met het moderne uiterlijk en de nieuwe indeling krijgt u eenvoudig toegang tot uw digitale leven om sneller dan ooit een breder scala aan informatie op te slaan, in te vullen en te delen. Met de nieuwe LastPass-interface bent u nog productiever – en heeft u nog meer controle.

Wat zijn de grootste veranderingen in de nieuwe gebruikerservaring?

In de vorige gebruikerservaring werden relevante gegevens, zoals adressen, betaalkaarten en telefoonnummers, opgeslagen in formulierprofielen en veilige notities – alles in één enkel formulier-item of één veilige notitie. In de nieuwe gebruikerservaring zijn de waarden in deze formulierprofielen en veilige notities opgesplitst in individuele item-vermeldingen, en gegroepeerd in relevante categorieën. Doordat u individuele items (zoals betaalkaartgegevens of een adres) kunt invullen, wordt het invullen van formulieren nauwkeuriger en efficiënter. Als u bijvoorbeeld afrekent bij een webshop en een pakket naar uw werkadres wilt laten versturen, kunt u automatisch betalingsgegevens van uw persoonlijke betaalkaart invullen en daarna automatisch het adres van uw kantoor invullen (met behulp van twee aparte kluisvermeldingen).

Daarnaast worden alle vermeldingen voor typen formulier-items en veilige notities samen gegroepeerd. Als u bijvoorbeeld een formulierprofiel had waarin het bedrijfsadres en de creditcard van uw bedrijf waren opgeslagen, worden deze nu opgeslagen als afzonderlijke items in uw kluis (namelijk bij Adressen en Betaalkaarten). Hierdoor kunt u uw opgeslagen items fijnmaziger ordenen. U kunt nu ook automatisch gegevens uit een veilige notitie invullen, iets wat eerder niet ondersteund werd.

U kunt lezen hoe u uw formulierprofielen beheert in de nieuwe gebruikerservaring, of ons blogartikel bekijken voor meer informatie.
Afbeelding 1. Nieuwe gebruikerservaring - LastPass-kluis
Afbeelding 2. Vorige gebruikerservaring - LastPass-kluis

Wanneer zie ik de nieuwe gebruikerservaring?

Voor de meeste gebruikers van persoonlijke LastPass-accounts is de nieuwe gebruikerservaring al ingeschakeld. Voor de rest van de accounts volgt de uitrol in de loop van 2020. Zakelijke LastPass-accounts worden geleidelijk gemigreerd tijdens een uitrolproces in 2020.

Na het inschakelen zult u de eerste keer dat u zich aanmeldt bij LastPass een welkomstbericht zien en krijgt u een rondleiding door de nieuwe gebruikerservaring.

Waar zijn mijn formulier-items en veilige notities?

In de vorige gebruikerservaring werden relevante gegevens, zoals adressen, betaalkaarten en telefoonnummers, opgeslagen in formulierprofielen en veilige notities – alles in één enkel formulier-item of één veilige notitie. In de nieuwe gebruikerservaring zijn de waarden in deze formulierprofielen en veilige notities opgesplitst in individuele item-vermeldingen, en gegroepeerd in relevante categorieën. Zo wordt het adres in een formulierprofiel nu opgeslagen onder Adressen, worden betaalkaarten opgeslagen als afzonderlijke items onder Betaalkaarten, enzovoort. Als gevolg van de nieuwe wijzigingen kunt u nu ook automatisch gegevens uit veilige notities invullen, een optie die eerder niet ondersteund werd.

Welke acties moet ik ondernemen?

Als u geen formulierprofielen in uw kluis had vóór de migratie naar de nieuwe gebruikerservaring, hoeft u geen actie te ondernemen wanneer u zich aanmeldt bij LastPass en uw kluis opent. U krijgt automatisch een rondleiding waarin de nieuwe gebruikerservaring wordt geïntroduceerd.

Als u wel formulierprofielen en veilige notities had opgeslagen in de vorige gebruikerservaring, ziet u nadat u zich heeft aangemeld bij LastPass en uw online kluis op het web opent, een welkomstbericht waarmee u door een rondleiding door de nieuwe gebruikerservaring wordt geleid (waarin ook wordt uitgelegd hoe u item-vermeldingen kunt wijzigen).

Deze migratie-ervaring voor gebruikers met formulierprofielen en veilige notities wijkt enigszins af afhankelijk van het gebruikte apparaat of de gebruikte browser.

• Chrome en Firefox (browserextensies) – U migreert automatisch. De volgende keer dat u uw kluis opent, krijgt u het verzoek om op Voltooi de update te klikken om zo uw formulier-items en veilige notities naar de nieuwe ervaring te verhuizen.
  • Edge en Safari – U moet zich aanmelden bij de online kluis op het web (ga naar https://lastpass.com en klik op Aanmelden) of bij de LastPass-browserextensie in Chrome of Firefox. Als u uw kluis opent, krijgt u het verzoek om op Voltooi de update te klikken zo om formulier-items en veilige notities naar de nieuwe ervaring te verhuizen.
  • Internet Explorer – U moet zich aanmelden bij de online kluis op het web (ga naar https://lastpass.com en klik op Aanmelden) of bij de LastPass-browserextensie in Chrome of Firefox. Als u uw kluis opent, krijgt u het verzoek om op Voltooi de update te klikken zo om formulier-items en veilige notities naar de nieuwe ervaring te verhuizen.
    Opmerking: Bij het gebruik van Internet Explorer is de functionaliteit beperkt.
  • Mobiele LastPass-apps voor iOS of Android – U moet uw LastPass-account openen vanaf een desktopcomputer. U kunt zich aanmelden bij uw online kluis op het web (ga naar https://lastpass.com en klik op Aanmelden) of bij de LastPass-browserextensie in Chrome of Firefox. Als u uw kluis opent, krijgt u het verzoek om op Voltooi de update te klikken zo om formulier-items en veilige notities naar de nieuwe ervaring te verhuizen.

Wat gebeurt er als ik de update nu oversla?

Houd er rekening mee dat u uw formuliergegevens niet kunt gebruiken zonder de update te voltooien. U kunt wel alle andere functies van LastPass openen en gebruiken.

Als u Nu overslaan kiest, kunt u de update voltooien vanaf de volgende locaties:

Afbeelding 3. Menu met categorieën in de LastPass-kluis
Afbeelding 4. Menu LastPass-browserextensie
Afbeelding 5. Banner in de LastPass-kluis

Hoe lang duurt de migratie van mijn formulier-items en veilige notities?

Nadat u akkoord bent gegaan met de verplaatsing van uw formulier-items en veilige notities naar de nieuwe gebruikerservaring, duurt de migratie enkele seconden tot enkele minuten, afhankelijk van het aantal items in uw kluis.

Gaan er gegevens verloren als ik overstap op de nieuwe gebruikerservaring?

Nee. Al uw LastPass-kluisgegevens blijven behouden. De enige verandering die u zult merken is dat waarden uit uw formulierprofielen en veilige notities (uit de eerdere ervaring) nu zijn opgesplitst in individuele item-vermeldingen, en gegroepeerd in relevante categorieën in de nieuwe gebruikerservaring. Als u geen gegevens uit formulieren of veilige gegevens ziet, moet u controleren of u de migratie heeft afgerond (zoals hierboven beschreven).

Is de migratie van invloed op delen?

Nee. Alle informatie die eerder met anderen werd gedeeld, blijft gedeeld.

Kan ik teruggaan naar de vorige gebruikerservaring als dat nodig is?

Nee. De migratie naar de nieuwe gebruikerservaring kan niet worden teruggedraaid naar de eerder ervaring. Vergeet niet dat alle LastPass-gebruikers – zowel zakelijk als persoonlijk – naar deze nieuwe gebruikerservaring worden gemigreerd, aangezien de vorige ervaring in de toekomst niet langer ondersteund wordt.

Waar zijn mijn Favorieten?

Uw Favorieten zijn nog steeds gemakkelijk toegankelijk via het menu van de LastPass-browserextensie en de map Favorieten in uw kluis. Favorieten zijn niet verplaatst of gewijzigd in de nieuwe gebruikerservaring. Meer informatie over het beheer van uw Favorieten.