Lokale en algemene beveiligingsopties

LastPass biedt een veiligere online ervaring die u helpt uw identiteit te beschermen door u de mogelijkheid te bieden unieke, complexe wachtwoorden te maken voor al uw websites. Deze informatie wordt bovendien beveiligd opgeslagen met behulp van lokale versleuteling. Dat betekent dat u maar één sterk wachtwoord hoeft te onthouden: uw LastPass-hoofdwachtwoord.

LastPass weet evenwel dat er niet zoiets bestaat als een standaardaanpak als er een afweging moet worden gemaakt tussen beveiliging en gebruiksvriendelijkheid. Daarom laten we de eindbeslissing aan u en bieden we u een volledig scala aan beveiligingsopties. De standaardwaarden die we gekozen zijn, zullen zeker niet voor iedereen geschikt zijn, en we raden u dan ook ten stelligste aan de instellingen door te nemen in zowel de voorkeuren van uw browserextensie als uw accountinstellingen (Mijn kluis openenAccountinstellingen), snel nadat u uw account heeft gemaakt.

Onderwerpen in dit artikel:

E-mailverificatie

Beveiligingsopties browserextensie

Algemene beveiligingsopties

Aanvullende beveiligingsopties

E-mailverificatie

Om er zeker van te zijn dat u toegang heeft tot het e-mailadres dat u voor uw LastPass-account gebruikt, moet u dit adres minimaal één keer verifiëren. Verificatie van uw e-mailadres houdt in dat LastPass u een e-mail stuurt met daarin een koppeling die u moet aanklikken om te verifiëren dat u toegang heeft tot dat e-mailadres. LastPass gebruikt deze werkwijze als voorlopig verificatiemiddel, dat in eerste instantie vereist is wanneer u uw account instelt. Dit moet plaatsvinden voordat u gebruikmaakt van de volgende voorzieningen:

Beveiligingsopties browserextensie

• Automatisch afmelden als alle browsers worden gesloten – Hiermee geeft u aan wanneer LastPass uw sessie moet afmelden bij het afsluiten van de browser. Als u zich na elke sessie direct bij LastPass wilt afmelden, schakelt u dit selectievakje in en stelt u de waarde in op "0" minuten. Als u de browser weer start, wordt u gevraagd uw hoofdwachtwoord in te vullen. Als u de periode tussen het afsluiten van de browsersessie en het afmelden bij LastPass wilt verlengen, voert u een andere waarde in voor het aantal minuten. Als de opgegeven periode is verlopen voordat u de browser opnieuw opent, wordt u om uw hoofdwachtwoord gevraagd. Als u bij LastPass aangemeld wilt blijven na het afsluiten van de browser, laat u dit selectievakje leeg. Deze instelling is standaard uitgeschakeld.

• Automatisch afmelden na inactiviteit – Als u geregeld uw browservenster minimaliseert of van uw computer wegloopt, wilt u mogelijk dat u na een bepaalde periode van inactiviteit bij LastPass wordt afgemeld. Als bijvoorbeeld meerdere mensen thuis een computer delen, wilt u misschien na 10 minuten inactiviteit (geen toetsenbord- of muisactiviteit) bij LastPass worden afgemeld, zodat iemand anders die aan de computer plaatsneemt geen toegang heeft tot uw kluis en uw accountgegevens. Na de opgegeven periode wordt het pictogram grijs, wat aangeeft dat u bent afgemeld. Als u zich weer wilt aanmelden, klikt u op het pictogram. Als u tussen browsersessies aangemeld wilt blijven, laat u dit selectievakje leeg. Deze instelling is standaard uitgeschakeld.

• Opnieuw vragen om wachtwoord verplichten – Als u een bepaalde website of veilige notitie of een specifiek profiel voor formulieren (formuliervuller) wilt beschermen, zodat uw hoofdwachtwoord vereist is voor toegang tot de informatie in LastPass, kunt u het selectievakje inschakelen om deze optie in te schakelen terwijl u het bewerkingsvenster voor de vermelding gebruikt. Hiermee verkrijgt u een fijnmazige controle over individuele aanmeldingen waarvoor u extra beveiliging wilt, bijvoorbeeld voor toegang tot aanmeldingsgegevens voor internetbankieren. Het opnieuw vragen om het hoofdwachtwoord is niet zo krachtig als afmelden, dus wij adviseren het gebruik van de bovenstaande afmeldingsopties om uw gegevens volledig te beschermen. Meer info.

• Klembord wissen na gebruik – LastPass is zo ingesteld dat het klembord na een opgegeven periode wordt gewist. Als u beveiligde gegevens heeft gekopieerd en geplakt in aanmeldingsvelden of webformulieren, garandeert dit dat uw gegevens niet op het klembord blijven staan en zo kunnen worden misbruikt. Om deze optie te kunnen gebruiken, moet de binaire component geïnstalleerd zijn.

Algemene beveiligingsopties

• Automatische afmelding website – Met deze optie, te vinden onder Mijn kluis openenAccountinstellingenAlgemeenBeveiliging, kunt u aangeven hoe lang uw sessie op de server actief blijft, zodat u zich automatisch kunt aanmelden bij gebruik van de browserextensie. Hierbij wordt aangenomen dat uw sessie niet wordt beëindigd door methoden als expliciet afmelden of het sluiten van de browser als de optie "Automatisch afmelden als alle browsers worden gesloten" is ingeschakeld.

• Automatische afmelding bookmarklet – Deze optie is vergelijkbaar met de optie "Automatische afmelding website", met dien verstande dat deze optie alleen van toepassing is op de Bookmarklets-functie. Deze voorkeursinstelling is te vinden onder Mijn kluis openenAccountinstellingenAlgemeen > Beveiliging.

• Nogmaals om hoofdwachtwoord vragen – Met deze instelling geeft u aan of het hoofdwachtwoord moet worden ingevoerd bij het uitvoeren van handelingen waarvoor toegang tot gevoelige informatie nodig is (een identiteit openen, het wachtwoord van een site openen, een site openen, een veilige notitie openen, een formuliervuller openen en aanmelden bij een site). U kunt deze instellingen bijwerken via Mijn kluis openenAccountinstellingenAlgemeenGeavanceerde instellingen weergeven > Nogmaals om hoofdwachtwoord vragen. Als u een van deze selectievakjes inschakelt, is de handeling van toepassing op elke site, elke veilige notitie of elke formulierfunctie die u heeft. Als u meer fijnmazige controle wilt, kunt u de methode Opnieuw vragen om wachtwoord verplichten gebruiken.  Meer info.

• Sessies verwijderen – Als u uw browsersessie of mobiele sessie geopend laat en controle is ingeschakeld, wordt u afgemeld bij de andere sessie. Als uw browsersessie of mobiele sessie wordt afgesloten maar u aangemeld blijft bij LastPass kan dit ook handig zijn (wanneer uw browser op het werk bijvoorbeeld gesloten is en u zich thuis aanmeldt met deze instelling ingeschakeld, wordt u de volgende keer dat u uw browser op het werk opent, gevraagd zich aan te melden). U kunt deze instelling inschakelen via Mijn kluis openenAccountinstellingenAlgemeenGeavanceerde instellingen weergeven > Sessies verwijderen; de instelling is standaard uitgeschakeld. Dit werkt alleen als u "controle op accountwijzigingen" heeft ingeschakeld in de browserextensie. U kunt dit controleren via het LastPass-pictogram VoorkeurenGeavanceerd. Deze optie is ook van toepassing op mobiele sessies.

• Wachtwoordmeldingen – Met deze optie wordt er een melding per e-mail verstuurd om u te waarschuwen als het e-mailadres, het hoofdwachtwoord, gebruikersnamen van sites of wachtwoorden van sites in uw LastPass-account zijn gewijzigd in LastPass. U kunt deze instellingen beheren via Mijn kluis openenAccountinstellingenAlgemeenGeavanceerde instellingen weergeven > Wachtwoordmeldingen. Meer info.

Aanvullende beveiligingsopties

LastPass biedt ook aanvullende beveiligingslagen tegen keyloggers en andere veiligheidsrisico's, waaronder:

• Accountgeschiedenis
  • Betalingsgeschiedenis – Informatie bekijken over betalingen die u aan LastPass heeft gedaan.
  • E-mailabonnementen – Beheren welke soorten e-mails u van LastPass wilt ontvangen.