Lokale en algemene beveiligingsopties

LastPass biedt een veiligere online ervaring die u helpt uw identiteit te beschermen door u de mogelijkheid te bieden unieke, complexe wachtwoorden aan te maken voor al uw websites. Deze informatie wordt bovendien beveiligd opgeslagen met behulp van lokale versleuteling. Dat betekent dat u maar één sterk wachtwoord hoeft te onthouden: uw LastPass-hoofdwachtwoord.

LastPass weet evenwel dat er niet zoiets bestaat als een standaardaanpak als er een afweging moet worden gemaakt tussen beveiliging en gebruiksvriendelijkheid. Daarom laten we de eindbeslissing aan u en bieden we u een volledig scala aan beveiligingsopties. De gekozen standaardwaarden zullen niet voor iedereen voldoende of geschikt zijn. We adviseren u dan ook om, kort nadat uw account is aangemaakt, zowel de voorkeursinstellingen van uw browserextensie als uw accountinstellingen na te gaan (Mijn kluis openen > Accountinstellingen).

E-mailverificatie

Om er zeker van te zijn dat u toegang heeft tot het e-mailadres dat u voor uw LastPass-account gebruikt, moet u dit adres minimaal één keer verifiëren. Verificatie van uw e-mailadres houdt in dat LastPass u een e-mail stuurt met daarin een koppeling die u moet aanklikken om te verifiëren dat u toegang heeft tot dat e-mailadres. LastPass gebruikt deze werkwijze als voorlopig verificatiemiddel, dat in eerste instantie vereist is wanneer u uw account instelt. Dit moet plaatsvinden voordat u gebruikmaakt van de volgende voorzieningen:

Meer informatie over apparaatherkenning en e-mailverificatie

Beveiligingsopties browserextensie

• Afmelden als alle browsers worden gesloten – Hiermee geeft u aan wanneer LastPass uw sessie moet afmelden bij het afsluiten van alle browser met een LastPass-sessie. Als u deze functie inschakelt met behulp van het selectievakje, wordt u gevraagd uw hoofdwachtwoord in te vullen wanneer u een browser weer start. Als u bij LastPass aangemeld wilt blijven na het afsluiten van de browser, laat u dit selectievakje leeg. Deze instelling is standaard uitgeschakeld.

• Afmelden na dit aantal minuten inactiviteit – Hiermee geeft u de maximale duur van inactiviteit aan (geen enkele toetsenbord- of muisactiviteit op het apparaat; dit geldt dus niet alleen voor activiteit in de browser waarin de extensie is geïnstalleerd) die u wilt laten verlopen voordat LastPass uw account automatisch afmeldt bij de actieve sessie voor de browser waarin de extensie is geïnstalleerd. Na de opgegeven tijdsduur (in minuten) wordt er een niet-actief LastPass-pictogram weergegeven, dat aanduidt dat u bent afgemeld. Als er activiteit op het apparaat plaatsvindt voordat de opgegeven tijd is verstreken, wordt het aftellen voor afmelden opnieuw gestart. Als u ongeacht de duur van de inactiviteit bij uw LastPass-account aangemeld wilt blijven via de browserextensie, schakelt u deze instelling niet in. Deze instelling is standaard uitgeschakeld.

• Opnieuw vragen om hoofdwachtwoord verplichten – Als u een bepaalde website of veilige notitie of een specifiek profiel voor formulieren (formuliervuller) wilt beschermen, zodat uw hoofdwachtwoord vereist is voor toegang tot de informatie in LastPass, kunt u het selectievakje inschakelen om deze optie in te schakelen terwijl u het bewerkingsvenster voor de vermelding gebruikt. Hiermee verkrijgt u een fijnmazige controle over individuele aanmeldingen waarvoor u extra beveiliging wilt, bijvoorbeeld voor toegang tot aanmeldingsgegevens voor internetbankieren. Het opnieuw vragen om het hoofdwachtwoord is niet zo krachtig als afmelden, dus wij adviseren het gebruik van de bovenstaande afmeldingsopties om uw gegevens volledig te beschermen. Meer informatie.

• Klembord wissen na gebruik – LastPass is zo ingesteld dat het klembord na een opgegeven periode wordt gewist. Als u beveiligde gegevens heeft gekopieerd en geplakt in aanmeldingsvelden of webformulieren, garandeert dit dat uw gegevens niet op het klembord blijven staan en zo kunnen worden misbruikt. Om deze optie te kunnen gebruiken, moet de binaire component geïnstalleerd zijn.

Algemene beveiligingsopties

• Websites automatisch afmelden – Met deze optie, te vinden onder Mijn kluis openen > Accountinstellingen > Algemeen > Geavanceerde instellingen weergeven > Beveiliging, kunt u aangeven hoe lang u wilt dat uw sessie op de server actief blijft, zodat u zich automatisch kunt aanmelden bij gebruik van de browserextensie. Hierbij wordt aangenomen dat uw sessie niet wordt beëindigd door methoden als expliciet afmelden of het sluiten van de browser als de optie "Afmelden als alle browsers worden gesloten" is ingeschakeld.

• Bookmarklets automatisch afmelden – Deze optie is vergelijkbaar met de optie "Websites automatisch afmelden", met dien verstande dat deze optie alleen van toepassing is op de bookmarklets van LastPass. Deze voorkeursinstelling kan worden beheerd onder Mijn kluis openen > Accountinstellingen > Algemeen > Geavanceerde instellingen weergeven > Beveiliging.

• Nogmaals om hoofdwachtwoord vragen – Met deze instelling geeft u aan of het hoofdwachtwoord moet worden ingevoerd bij het uitvoeren van handelingen waarvoor toegang tot gevoelige informatie nodig is (een identiteit openen, het wachtwoord van een site openen, een site openen, een veilige notitie openen, een formuliervuller openen en aanmelden bij een site). U kunt deze instellingen bijwerken via Mijn kluis openen > Accountinstellingen > Algemeen > Geavanceerde instellingen weergeven > Nogmaals om hoofdwachtwoord vragen. Als u een van deze selectievakjes inschakelt, is de handeling van toepassing op elke site, elke veilige notitie of elke formulierfunctie die u heeft. Als u meer fijnmazige controle wilt, kunt u de methode Opnieuw vragen om wachtwoord verplichten gebruiken.  Meer informatie.

• Sessies verwijderen – Als u uw browsersessie of mobiele sessie geopend laat en controle is ingeschakeld, wordt u afgemeld bij de andere sessie. Als uw browsersessie of mobiele sessie wordt afgesloten maar u aangemeld blijft bij LastPass kan dit ook handig zijn (wanneer uw browser op het werk bijvoorbeeld gesloten is en u zich thuis aanmeldt met deze instelling ingeschakeld, wordt u de volgende keer dat u uw browser op het werk opent, gevraagd zich aan te melden). U kunt deze instelling inschakelen via Mijn kluis openen > Accountinstellingen > Algemeen > Geavanceerde instellingen weergeven > Sessies verwijderen; de instelling is standaard uitgeschakeld. Dit werkt alleen als u "controle op accountwijzigingen" heeft ingeschakeld in de browserextensie. U kunt dit controleren door het LastPass-pictogram te selecteren. Vervolgens selecteert u Accountinstellingen of uw LastPass-e-mailadres en selecteert u Voorkeuren van uw extensie > Geavanceerd > Server controleren op accountwijzigingen (min.). Deze optie is ook van toepassing op mobiele sessies.

• Wachtwoordmeldingen – Met deze optie wordt er een melding per e-mail verstuurd om u te waarschuwen als het e-mailadres, het hoofdwachtwoord, gebruikersnamen van sites of wachtwoorden van sites in uw LastPass-account zijn gewijzigd in LastPass. U kunt deze instellingen beheren via Mijn kluis openen > Accountinstellingen > Algemeen > Geavanceerde instellingen weergeven > Wachtwoordmeldingen. Meer informatie.

Aanvullende beveiligingsopties

LastPass biedt ook aanvullende beveiligingslagen tegen keyloggers en andere veiligheidsrisico's, waaronder: