LastPass voor iOS

Met LastPass for iOS kunt u uw gegevens in LastPass ook onderweg gebruiken en u overal aanmelden vanaf uw iPhone, iPod touch en iPad.

De toekomstige beschikbaarheid van functies kan afhankelijk zijn van uw LastPass-accounttype en de iOS-versie van uw mobiele apparaat. Ga voor meer informatie over ondersteunde apparaten en versies naar Systeemvereisten voor gebruikers.

Opmerking: Als u offline toegang heeft toegestaan tijdens het inschakelen van meervoudige verificatie, slaat de mobiele app van LastPass een lokaal gecachte versie van uw kluis op. Zo kunt u ook bij uw gegevens als u geen internetverbinding heeft.

Bekijk de video

Onderwerpen in dit artikel:

LastPass voor iOS installeren

Aanmelden bij de app

De kluis van LastPass gebruiken

Automatisch invullen inschakelen en gebruiken

De LastPass-extensie (iOS 11 of eerder) instellen en gebruiken

De LastPass iOS-browser (iOS 11 of eerder) gebruiken

Beveiligingstools gebruiken

Instellingen wijzigen

LastPass voor Apple Watch instellen en gebruiken

LastPass gebruiken in split screen op een iPad

LastPass URL-overzicht en Launch Center Pro

LastPass voor iOS installeren

U kunt de LastPass-app voor iOS direct downloaden uit de App Store. Zodra u de app heeft gevonden, tikt u op Download en Installeer.

Op optimale prestaties van uw kluis te garanderen, bevelen we aan dat u push-berichten inschakelt voor de mobiele app van LastPass in de instellingen van uw iOS-apparaat.

Aanmelden bij de app

Meld u aan met uw e-mail en hoofdwachtwoord als de app is geïnstalleerd en geopend. Tik op Aanmelden. Als u meervoudige verificatie heeft ingeschakeld en geïnstalleerd krijgt u de vraag om uw verificatiecode in te voeren.

Voor iOS-apparaten die Touch ID ondersteunen (instructies voor de instellingen vindt u hier) of Face ID (instructies hier), krijgt u direct na het aanmelden de opties Touch ID gebruiken of Face ID gebruiken en deze in te stellen in LastPass, of Touch ID niet gebruiken of Face ID niet gebruiken om deze opties te negeren. Eventueel kunt u ze later instellen onder Beveiliging. Als dit wordt gevraagd, kunt u ook de stappen op het display volgen om het automatisch invullen in te schakelen.

Aanmeldingsscherm in iOS

De kluis van LastPass gebruiken

Vanuit uw kluis heeft u toegang tot alle belangrijke functies en opties van LastPass, inclusief uw Websites, Veilige notities en de Formulierfunctie.

Websites

Tik in het bovenste navigatiegedeelte op Websites. Van hieruit kunt u op het pictogram Toevoegen tikken om een nieuwe site toe te voegen, of een site selecteren om het bijbehorende actiemenu op te roepen met de volgende opties:

• De site openen in Safari (iOS 12 of hoger) of in de ingebouwde LastPass-browser in de app (alleen beschikbaar voor iOS 11 of lager).
  • Gebruikersnaam kopiëren naar het iOS-klembord.
  • Wachtwoord kopiëren naar het iOS-klembord.
  • De invoer voor de website en de aanmeldingsgegevens bekijken.
  • De informatie van de site bewerken. Indien gewenst kunt u ook de volgende instellingen wijzigen:
  • Wachtwoord weergeven om het huidige wachtwoord voor de site te bekijken.
  • Delen om toegang tot de site te delen met een andere LastPass-gebruiker.
  • Verwijderen om de site uit kluis te verwijderen.

Website-opties

Veilige notities

Tik in het bovenste navigatiegedeelte op het tabblad Notities. Van hieruit kunt u op het pictogram Toevoegen tikken om een veilige notitie toe te voegen, of een notitie selecteren om het bijbehorende actiemenu op te roepen met de volgende opties:

• Veilige notitie weergeven.
  • Veilige notitie bewerken. Indien gewenst kunt u ook de volgende instellingen wijzigen:
    • Favoriet
    • Opnieuw invoeren vereisen
    • Een afbeelding toevoegen aan uw veilige notitie:
      •  Tik in de werkbalk op het pictogram Bijlage en kies uit de volgende opties om een bijlage toe te voegen aan uw veilige notitie:
        • Tik op het pictogram Camera om een foto te maken en deze toe te voegen.
        • Tik op het pictogram Foto om een foto uit uw fotobibliotheek toe te voegen.
    • Een stemopname toevoegen aan uw veilige notitie:
      • Tik in de werkbalk op het pictogram Microfoon en tik vervolgens op de opnameknop .
  • Delen om de veilige notitie te delen met een andere LastPass-gebruiker.
  • Verwijderen om de veilige notitie te verwijderen.

Opties voor veilige notities

Formulierfunctie

Tik in het bovenste navigatiegedeelte op het tabblad Formulierfunctie. Van hieruit kunt u op het pictogram Toevoegen tikken om een nieuwe set met formuliergegevens toe te voegen, of een set met gegevens selecteren om het bijbehorende actiemenu op te roepen met de volgende opties:

• Gegevens voor formulieren weergeven
  • Gegevens voor formulieren bewerken Indien gewenst kunt u ook opnieuw invoeren van het hoofdwachtwoord afdwingen.
  • Profiel met formuliergegevens verwijderen.

Automatisch invullen inschakelen en gebruiken

LastPass kan uw aanmeldingsgegevens automatisch invullen in diverse iOS-apps en mobiele browsers. Meer informatie op het LastPass-blog.

Ga als volgt te werk om automatisch invullen in te schakelen in iOS 12 of hoger:

1. Ga op uw iOS-apparaat naar InstellingenWachtwoorden en accountsVul automatisch in.
  2. Schakel de optie "Vul automatisch in" in.
  3. Tik op LastPass om de optie in te schakelen met gebruik van LastPass. We bevelen aan om de Sleutelhanger-optie (standaard ingeschakeld) uit te schakelen. Als u deze optie geselecteerd laat, krijgt Sleutelhanger bij het invullen prioriteit boven LastPass bij het maken en opslaan van nieuwe wachtwoorden.
  4. Als dit gevraagd wordt, bevestig dan uw identiteit met Touch ID, Face ID of uw pincode.
  5. Dat is het!  U bent er nu klaar voor op uw gegevens automatisch te laten invullen door LastPass.

Ga als volgt te werk om automatisch gegevens in te vullen in een app of mobiele browser op iOS 12 of hoger:

1. Meld u aan bij de LastPass-app op uw iOS-apparaat.
  2. Open de gewenste app of navigeer met uw mobiele browser naar het aanmeldingsscherm van een website.
  3. Tik in een willekeurig veld van het aanmeldingsscherm en tik om te selecteren welke gegevens er moeten worden ingevuld. Als u een andere set aanmeldingsgegevens wilt selecteren, tik dan in het invulveld op het pictogram Wachtwoord en selecteer de gewenste set uit de lijst, of tik op LastPass (onderaan de lijst). Dit opent uw kluis, zodat u hier uw selectie kunt maken.
  4. Als u Touch ID, Face ID, pincode of Opnieuw invoeren vereisen heeft ingeschakeld, moet u uw aanmelding bevestigen.
  5. Bevestig de invoer als uw aanmeldingsgegevens ingevuld zijn, en u bent aangemeld.

Automatisch invullen op iOS

Ga als volgt te werk om uw aanmeldingsgegevens in te vullen in compatibele apps op iOS 11 of lager:

1. Meld u aan bij de LastPass-app op uw iOS-apparaat.
  2. Open de compatibele iOS-app.
  3. Tik op het pictogram Automatisch invullen in een willekeurig invoerveld.
  4. Als dit wordt gevraagd, tik dan op de LastPass-extensie om deze te selecteren.

Pictogram voor automatisch invullen

De LastPass-extensie (iOS 11 of eerder) instellen en gebruiken

Opmerking: Voor apparaten met iOS 12 of hoger is de LastPass-extensie alleen beschikbaar in het deelmenu in iOS, elders wordt naadloos automatisch invullen gebruikt.

U kunt de LastPass-extensie gebruiken om eenvoudig aanmeldingsgegevens in te vullen in Safari of Chrome op apparaten met iOS 11 of lager. Schakel hiervoor eerst de functie voor automatisch invullen van Safari uit. Nadat deze functie is uitgeschakeld, kunt u de LastPass-extensie gebruiken in de LastPass voor iOS-app.

Automatisch invullen in Safari uitschakelen in iOS 11

1. Ga naar de iOS-instellingenSafari > Vul automatisch in.
  2. Ga naar Namen en wachtwoorden en schakel de instelling uit.

De LastPass-extensie inschakelen in iOS 11

1. Meld u aan bij de LastPass-app.
  2. Ga naar BeveiligingLastPass-extensieExtensie inschakelen > Extensie toevoegen.
  3. Tik op de knop Meer.
  4. Ga naar LastPass en zet de instelling aan (ingeschakeld). Tik eventueel op het LastPass-item en verschuif het naar de gewenste positie in de lijst met extensies.
  5. Tik op de LastPass-extensieknop en tik in het bevestigingsscherm op Klaar.

Tik op Meer en vervolgens op LastPass om de optie in te schakelen

De LastPass-extensie gebruiken in iOS 11

Nu u de LastPass-extensie heeft ingeschakeld, kunt u er als volgt mee werken:

1. Ga naar de aanmeldingspagina van uw gewenste website.
  2. Tik op het pictogram Delen .
  3. Tik op het pictogram van de LastPass-extensie in het extensie-menu.

Tik op LastPass om de extensie in te schakelen

1. Als u Touch ID, Face ID, pincode of Opnieuw invoeren vereisen heeft ingeschakeld, moet u uw aanmelding bevestigen.
  2. LastPass geeft u een lijst met beschikbare aanmeldingsgegevens voor uw website. Tik op de set met gegevens die u wilt invullen en LastPass meldt u aan. Opmerking: Automatisch invullen voor formulieren wordt ook uitsluitend ondersteund als u de Safari-browser gebruikt op uw mobiele apparaat.

De LastPass iOS-browser (iOS 11 of eerder) gebruiken

Opmerking: Voor apparaten met iOS 12 of hoger is de ingebouwde LastPass-browser niet beschikbaar, omdat naadloos automatisch invullen wordt gebruikt.

Als u de LastPass-browser wilt gebruiken op apparaten met iOS 11 of lager, kunt een site openen vanuit uw LastPass-kluis of op het browser-symbool tikken in de onderste werkbalk.

Als u een site start vanuit de LastPass-kluis op uw iOS-apparaat, worden uw aanmeldingsgegevens automatisch ingevuld. Als u handmatig naar een site navigeert met de browser, kunt u LastPass nog steeds vanuit het menu gebruiken.

• Automatisch invullen kan worden gebruikt om naar uw gewenste site te navigeren en de betreffende aanmeldingsgegevens automatisch in te vullen.
  • Overeenkomende websites weergeven geeft alle sites weer die overeenkomende aanmeldingsgegevens hebben.
  • Formulieren invullen kan worden gebruikt om een bestaande set met formuliergegevens uit uw kluis te gebruiken.
  • Site opslaan laat u de huidige website handmatig opslaan als een site in uw kluis.
  • Wachtwoord genereren maakt automatisch een veilig wachtwoord voor u aan. De instellingen hiervoor kunt u zelf bepalen.
  • Afdrukken drukt het document af op een lokale printer.

Beveiligingstools gebruiken

Als u bent aangemeld in de app, kunt u via het pictogram Beveiliging in de onderste werkbalk kiezen uit de volgende opties.

• Wachtwoord genereren om een sterk, nieuw wachtwoord aan te maken
  • LastPass-extensie om de extensie te installeren in Safari en Chrome (alleen beschikbaar voor iOS 11 en lager)
  • Noodtoegang om een vertrouwde persoon in te stellen die in geval van nood toegang krijgt tot uw account (alleen beschikbaar in Premium- of Families-accounts)
  • Veiligheidstest voor een evaluatie van al uw bestaande wachtwoorden
  • Identiteiten en een andere identiteit te selecteren in uw kluis

Instellingen wijzigen

Tik op Instellingen in de onderste werkbalk om wijzigingen aan te brengen in uw LastPass-account, Beveiliging, Acties, Automatisch invullen, Standaardbrowser en Geavanceerde instellingen. U heeft ook toegang tot de opties Help en ondersteuning en LastPass aanbevelen en Afmelden.

Uw LastPass-account

• Hier vindt u een overzicht met uw Gebruikersnaam (e-mailadres), Accounttype (Free, Premium, Families, Teams, of Enterprise), de Vervaldatum (betaald of proefversie) en indien van toepassing de mogelijkheid om uw account te Upgraden.
  • Tik op Hoofdwachtwoord wijzigen om een nieuw hoofdwachtwoord in te stellen.
  • Tik op Over LastPass voor iOS voor het versienummer en de uitgiftedatum van de app.

Beveiliging

• Gebruik Touch ID om Touch ID in te schakelen en te gebruiken om u met uw vingerafdruk aan te melden bij LastPass op ondersteunde apparaten (instructies voor het instellen vindt u hier).
  • Gebruik Face ID om Face ID in te schakelen en te gebruiken om u met gezichtsherkenning aan te melden bij LastPass op ondersteunde apparaten (instructies voor het instellen vindt u hier).
  • Gebruik LastPass-pincode om uw account te beveiligen met een 4- of 6-cijferige pincode.
  • Vergrendelingsopties om in te stellen hoe vaak LastPass opnieuw om verificatie vraag voor toegang tot de kluis (nadat het apparaat vergrendeld was of u van app gewisseld bent).
  • Automatisch afmelden om te bepalen hoe snel LastPass u afmeldt (nadat u de app een bepaalde tijd niet heeft gebruikt).
  • Inhoud van klembord wissen om in te stellen hoe snel het klembord wordt geleegd nadat een wachtwoord vanuit LastPass is gekopieerd.
  • Apple Watch machtigen om LastPass in te schakelen op Apple Watch.
  • Gebruik pincode Apple Watch om het gebruik van een pincode op Apple Watch in te schakelen om ongeoorloofde toegang tot LastPass te voorkomen.
  • Aangepaste toetsenborden toestaan om te bepalen of aangepaste toetsenborden kunnen worden gebruikt in de LastPass-app.
  • Onthoud e-mail om te bepalen of LastPass het e-mailadres van uw account onthoudt.
  • Hoofdwachtwoord onthouden om te bepalen of de LastPass-app het hoofdwachtwoord onthoudt. Deze optie is niet aanbevolen.
  • Afmelden bij sluiten om te bepalen of LastPass u automatisch afmeldt als u de app sluit.

Acties

• LastPass-cache leegmaken om uw lokale kluisgegevens te verwijderen. De volgende keer dat LastPass synchroniseert met de server, wordt de cache weer gevuld.
  • Klembord van apparaat wissen om alle gegevens te verwijderen van het klembord.
  • Browsercookies wissen om alle cookies te verwijderen die zijn aangemaakt door sites tijdens het browsen met de LastPass-browser (alleen beschikbaar voor iOS 11 en lager).
  • Browsercache wissen om de geschiedenis van de LastPass-browser en de cache te verwijderen (alleen beschikbaar voor iOS 11 en lager).
  • Alle browsertabbladen sluiten om alle tabbladen in de LastPass-browser te sluiten (alleen beschikbaar voor iOS 11 en lager).
  • Kluis vernieuwen om de kluis handmatig te laten synchroniseren.

Standaardbrowser

Als u verschillende browsers heeft geïnstalleerd op uw mobiele apparaat, kunt u via InstellingenStandaardbrowser selecteren met welke browser u websites opstart vanuit uw kluis binnen de LastPass-app voor iOS. Standaard worden uw sites gestart met Safari.

Geavanceerd

• Standaardzoekmachine om in te stellen welke zoekmachine u wilt gebruiken.
  • Cookies blokkeren om te bepalen welke cookies er worden opgeslagen als u websites bezoekt.
  • Tabbladen van browser sluiten bij afmelden om automatisch uw tabbladen te sluiten als u zich afmeldt.
  • Browsergeschiedenis wissen bij afmelding om automatisch uw geschiedenis te wissen als u zich afmeldt.
  • Cookies wissen bij afmelden om automatisch alle cookies te wissen als u zich afmeldt.
  • Veilige notities opnemen in zoekresultaten om tekst uit veilige notities op te nemen in zoekresultaten.
  • Gebruikersnamen opnemen in zoekresultaten om gebruikersnamen op te nemen in zoekresultaten.
  • LastPass datacenter om te zien welk datacenter u momenteel gebruikt.

LastPass voor Apple Watch instellen en gebruiken

Uw kluis is beschikbaar op LastPass voor Apple Watch terwijl u bij LastPass bent aangemeld op uw iOS-apparaat. De weergegeven kluis is altijd die van de aangemelde gebruiker.

LastPass voor Apple Watch inschakelen

1. Koppel uw Apple Watch met uw iOS-apparaat.
  2. Na de koppeling meld u zich aan bij de LastPass-app voor iOS.
  3. Ga naar InstellingenBeveiliging.
  4. Ga naar Apple Watch machtigen en zet de instelling aan (ingeschakeld).
  5. Tik op OK op de beveiligingsherinnering, die aangeeft dat u op Apple Watch niet wordt gevraagd om een Touch ID, pincode of hoofdwachtwoord.
  6. Optioneel kunt u de functie Gebruik pincode Apple Watch inschakelen en een pincode van 4 of 6 cijfers instellen en bevestigen.

LastPass voor Apple Watch gebruiken

Vanuit uw LastPass-kluis kunt u gegevens over websites, veilige notitie en uw gegevens voor formulieren weergeven.

a Tik op Zoeken om te zoeken naar favorieten, websites, veilige notitie of om uw hele kluis te doorzoeken.

bTik op Toevoegen om een nieuwe veilige notitie te maken.

cTik op Kluis om door uw websites, veilige notitie en gegevens voor formulieren te navigeren.

LastPass gebruiken in split screen op een iPad

Apple heeft split-screen-functies geïntroduceerd voor iPad-gebruikers die willen multitasken. Hiermee kunt u twee apps tegelijk gebruiken, zodat u gemakkelijker verschillende dingen tegelijk kunt doen. De nieuwe functie bevat twee opties voor multitasking: Slide Over en Split View. Beide opties zijn zowel bij staand als liggend gebruik beschikbaar.

U kunt Slide Over gebruiken door uw vinger over de rechterrand van het scherm te vegen. Er wordt dan een lijst met compatibele apps weergegeven. Het scherm voor Slide Over kan worden aangepast om tot ⅓ van het scherm te vullen. LastPass verschijnt in deze lijst. U kunt dus eenvoudig naar de app omschakelen als u gegevens wilt toevoegen, kopiëren of plakken. U kunt ook items vanuit uw kluis naar andere apps in het Split Screen slepen en neerzetten. Als u op het venster in de linker navigatie tikt of over het Slide Over-venster naar beneden veegt vanaf de bovenkant van het iPad-scherm, kunt u wisselen tussen apps. Slide Over wordt ondersteund door de iPad mini 2 of latere mini-modellen, de iPad Air of latere Air-modellen, en de iPad Pro of latere Pro-modellen.

Split View is een nog geavanceerdere methode voor multitasking. Hiervoor sleept u de linker rand van het Slide Over-paneel naar het midden, zodat het scherm in twee vensters wordt verdeeld. In tegenstelling tot bij Slide Over, kunt u in beide apps tegelijk werken.

LastPass-gebruikers kunnen hun kluis handig open houden in één venster en een andere app in het tweede venster. Dit maakt het eenvoudig om informatie te kopiëren en plakken of toe te voegen aan LastPass. Split View wordt alleen ondersteund op de iPad mini 4, iPad Air 2 en iPad Pro.

LastPass URL-overzicht en Launch Center Pro

Andere iOS-toepassingen kunnen het LastPass URL-overzicht gebruiken om LastPass te openen en namens u acties uit te voeren. Dit is vooral handig met toepassingen als het Launch Center Pro.

Als u niet bent aangemeld bij LastPass of als het vergrendelingsscherm van LastPass actief is, wordt de actie uitgevoerd na een succesvolle aanmelding of als de app wordt ontgrendeld.

Dit zijn de vier acties die u kunt uitvoeren, met voorbeeld-URL's:

lastpass://search/text

• Doorzoekt de tekst van items in uw klus en recent bezochte websites, alsof u de zoekopdracht heeft ingevoerd in de zoekbalk.

lastpass://vault

• Opent LastPass met de kluis als geselecteerd tabblad.

lastpass://http://example.com

• Opent de ingevoerde URL in een nieuw tabblad, in dit voorbeeld "http://example.com"
  • Als u de site heeft opgeslagen in uw kluis, worden uw aanmeldingsgegevens ingevuld.

lastpass://https://example.com

• Opent de ingevoerde veilige URL in een nieuw tabblad, in dit voorbeeld "https://example.com"
  • Als u de site heeft opgeslagen in uw kluis, worden uw aanmeldingsgegevens ingevuld.