LastPass-toolkit voor eindgebruikers

LastPass is een veilige wachtwoordbeheerder die al uw wachtwoorden onthoudt, zodat u dat zelf niet meer hoeft te doen. U hoeft slechts één hoofdwachtwoord te onthouden en kunt LastPass de rest laten doen.

Wat is LastPass?

LastPass is een unieke oplossing voor wachtwoordbeheer met een beveiligingsmodel dat werkt op basis 'zero knowledge': dit betekent dat uw hoofdwachtwoord de sleutel tot uw account is, en u de enige bent die die sleutel heeft. We gebruiken 256-bit AES-encryptie om de inhoud van uw kluis te beschermen. Omdat uw kluis al is versleuteld voordat deze aankomt bij de LastPass-servers, is de inhoud niet toegankelijk – ook niet voor medewerkers van LastPass. Daarnaast worden uw gegevens lokaal op uw apparaat versleuteld en ontsleuteld. Met LastPass kunt u uw gegevens gegarandeerd veilig gebruiken vanaf iedere browser en elk apparaat.

Opmerking: Uw LastPass-beheerder kan beleidsregels hebben ingesteld waardoor u slechts een beperkte selectie van onderstaande acties kunt uitvoeren.

Waarom zou ik LastPass gebruiken?

LastPass helpt u met uw dagelijkse online werk en verbetert tegelijkertijd de beveiliging van uw organisatie.

Enkele belangrijke voordelen van LastPass:

• Het is handig: wachtwoorden vergeten of verkeerd intikken is verleden tijd.
  • Het bespaart tijd: u meldt zich razendsnel aan bij uw online accounts.
  • Het is veiliger – U kunt lange wachtwoorden gebruiken die u niet zelf hoeft te onthouden

Zijn mijn wachtwoorden veilig?

Ja. LastPass gebruikt uitsluitend lokale versleuteling. Dat betekent dat alleen u uw gegevens (met uw hoofdwachtwoord) kunt ontsleutelen en gebruiken. We hebben 256-bits AES-versleuteling met PBKDF2 SHA-256 en salted hashes per gebruiker geïmplementeerd om maximale beveiliging in de cloud te waarborgen.

Informatiebronnen om aan de slag te gaan

Accountinstellingen van LastPass beheren

In het menu Accountinstellingen in uw kluis kunt u uw algemene en voorkeursinstellingen bekijken en beheren, zoals:

• Algemene instellingen voor aanmelden
  • Geavanceerde beveiligingsinstellingen
  • Opties voor meervoudige verificatie
  • Vertrouwde apparaten
  • Mobiele apparaten
U kunt ook aangeven hoe LastPass met websites moet communiceren, middels Nooit-URL's, gelijkwaardige domeinen en het beheren van URL-regels. Meer informatie over het beheren van accountinstellingen.

Alle opties voor accountherstel configureren

Nadat u uw LastPass-account heeft aangemaakt, wordt u met klem geadviseerd alle opties voor accountherstel in te stellen en te configureren, zodat u ook toegang tot uw LastPass-kluis heeft als u onverhoopt uw hoofdwachtwoord vergeet. Als de herstelopties niet zijn ingesteld en het u niet lukt uw hoofdwachtwoord te herstellen, moet u een nieuw LastPass-account maken en al uw kluisgegevens opnieuw invoeren. Meer informatie over het configureren van accountherstel.

Houd er rekening mee dat LastPass Customer Care de hoofdwachtwoorden van gebruikers niet kent. LastPass Customer Care kan een hoofdwachtwoord van een gebruiker niet opnieuw instellen als de gebruiker het is vergeten.

Automatisch afmelden beheren

U kunt in de voorkeuren van uw LastPass-browserextensie instellen dat u bij LastPass aangemeld moet blijven, of dat u automatisch moet worden afgemeld als u uw LastPass-account een tijdje niet gebruikt heeft. Meer informatie over automatisch afmelden.

Uw gegevens beschermen met uw hoofdwachtwoord

Het hoofdwachtwoord is het wachtwoord dat u gevraagd wordt aan te maken wanneer u zich registreert voor een LastPass-account.

U kunt ervoor kiezen LastPass om uw hoofdwachtwoord te laten vragen bij bepaalde handelingen:

• Een identiteit openen
  • Een wachtwoord voor een website openen
  • Een website openen
  • Een veilige notitie openen
  • Een formulier-item openen
  • Aanmelden bij een website

We adviseren u nadrukkelijk om deze functie in te schakelen wanneer u vertrouwelijke gegevens gebruikt. Dit is een best practice op het gebied van beveiliging. Meer informatie over het beveiligen van uw kluis.

Navigeren in uw LastPass-kluis

De LastPass-kluis is de plek waar al uw wachtwoorden, notities en items worden opgeslagen. U kunt deze items gemakkelijk openen via het navigatiegedeelte links. Uw kluis is een lokaal gehost bestand, dus u heeft veilig en snel toegang tot uw opgeslagen gegevens. U kunt de inhoud van uw kluis ordenen in mappen, items groepsgewijs verplaatsen of beheren en uw gebruikersaccount beheren. Meer informatie over het beheren van uw kluis.

Items aan de kluis toevoegen en beheren

U kunt nieuwe items aan uw kluis toevoegen en deze gebruiken om gemakkelijk online webformulieren in te vullen (denk bijvoorbeeld aan adressen, betaalkaarten, bankrekeningen of zorgpolissen). Meer informatie over het beheren van items.

Nieuwe websitewachtwoorden toevoegen

U kunt een nieuwe gebruikersnaam en een wachtwoord toevoegen tijdens het aanmelden bij een website, een wachtwoord handmatig opslaan of een wachtwoord direct aan de kluis toevoegen. U kunt onbeperkt wachtwoorden in uw LastPass-kluis opslaan. Meer informatie over het toevoegen van websitewachtwoorden.

Websitewachtwoorden beheren

Eén van de grootste tijdsbesparingen levert LastPass door uw wachtwoorden te onthouden. Als u een website bezoekt om u aan te melden, vult LastPass uw aanmeldingsgegevens voor u in. Typen is niet nodig! U kunt de in uw kluis opgeslagen wachtwoorden toevoegen, bewerken, verwijderen en delen. Meer informatie over het beheren van websitewachtwoorden.

Wachtwoorden voor websites wijzigen

Als best practice op het gebied van beveiliging wordt u geadviseerd uw opgeslagen wachtwoorden regelmatig te wijzigen. Zo beperkt u eventuele beveiligingsrisico's tot een minimum. Wijzig eerst uw wachtwoord voor de gewenste website in de instellingen van de site zelf en werk het vervolgens bij in LastPass. Meer informatie over het wijzigen van websitewachtwoorden.

Veilige wachtwoorden genereren

Willekeurig gegenereerde wachtwoorden zijn het veiligst, en u kunt LastPass gebruiken om die zowel op te slaan als aan te maken. Als best practice op het gebied van beveiliging wordt u geadviseerd zo vaak mogelijk wachtwoorden te genereren. Meer informatie over het aanmaken van veilige wachtwoorden.

Mappen beheren in uw kluis

U kunt mappen en/of submappen maken om uw kluis te organiseren, zodat u steeds makkelijk vindt wat u zoekt. Vervolgens kunt u uw items verplaatsen naar de juiste map om ze daar te bewaren. U kunt een map met items ook (tijdelijk of definitief) verwijderen. Meer informatie over het beheren van mappen.

De volgorde van meerdere aanmeldingen wijzigen

Als u meerdere aanmeldingen voor een bepaalde site heeft, wilt u mogelijk aangeven in welke volgorde de aanmeldingsgegevens voor de site voor u moeten worden ingevuld door LastPass. U kunt deze instellingen in uw LastPass-kluis beheren door de namen van de wachtwoorden voor websites zodanig aan te passen dat ze beginnen met 1, 2, 3 of A, B, C (al naargelang uw voorkeur). Meer informatie over het aanpassen van de volgorde van aanmeldingsgegevens.

Uw persoonlijke account koppelen of loskoppelen

We begrijpen dat u werk en privé graag gescheiden wilt houden. Als u uw persoonlijke LastPass-account koppelt aan uw LastPass Business-account, ziet u de items in uw kluizen op één plek, terwijl uw accounts gescheiden blijven. Uw persoonlijke account blijft privé. Uw LastPass-beheerder kan nooit zien welke gegevens zich in uw persoonlijke kluis bevinden. En mocht u het bedrijf ooit verlaten, dan blijven de gegevens in uw persoonlijke kluis actief en voor u beschikbaar. Als u zich aanmeldt bij een account in uw persoonlijke kluis, wordt dit niet geregistreerd in rapporten van beheerders. Ontdek hoe u direct aan de slag kunt.

Gedeelde mappen

Een gedeelde map is een map in uw kluis die u kunt gebruiken om op een eenvoudige en veilige manier websites en veilige notities te delen met andere LastPass-gebruikers. Wijzigingen in de gedeelde map worden automatisch gesynchroniseerd met iedereen met wie de map wordt gedeeld. Meer informatie over gedeelde mappen.

Gedeelde mappen beheren

Een gedeelde map is een map in uw kluis die u kunt gebruiken om op een eenvoudige en veilige manier websites en veilige notities te delen met andere LastPass-gebruikers en -groepen. Meer informatie over de beperkingen en beheeropties van gedeelde mappen.

Veilige notities beheren

Naast wachtwoorden kunt u ook andere gegevens in uw kluis toevoegen, beheren en delen. Zo is LastPass de ultieme opslagplaats voor plakbriefjes, die worden opgeslagen als veilige notities. Meer informatie over het beheren van veilige notities.

Formulier-items beheren

U kunt nieuwe items aan uw kluis toevoegen en deze gebruiken om gemakkelijk online webformulieren in te vullen (denk bijvoorbeeld aan adressen, betaalkaarten, bankrekeningen of zorgpolissen). U kunt ook de instellingen van items beheren, bijlagen toevoegen, items delen en de geschiedenis van items weergeven. U kunt ook verhinderen dat LastPass veldpictogrammen weergeeft voor bepaalde formuliervelden. Welke categorieën items in het navigatiegedeelte links worden weergegeven, hangt af van welke items u als eerste heeft toegevoegd. Meer informatie over het beheren van formulierfuncties.

Aanmelden bij websites met LastPass

Met de veldpictogrammen kunt u zich gemakkelijk aanmelden bij websites of automatisch formulieren invullen. Lees hoe u zich kunt aanmelden bij websites met LastPass.

Onveilige wachtwoorden in uw kluis corrigeren

Als u aan de slag gaat met het verbeteren van uw online beveiliging, kan het u al snel gaan duizelen. LastPass kan u helpen bij de beoordeling van de items die u in uw kluis heeft opgeslagen en een controle uitvoeren op zwakke, hergebruikte of ontbrekende wachtwoorden. Meer informatie over het corrigeren van onveilige wachtwoorden in uw kluis.

Informatiebronnen over compliance, risico's en beveiliging