Hoe stel ik alle opties voor accountherstel in voor LastPass?

Nadat u uw LastPass-account heeft aangemaakt, wordt u met klem geadviseerd alle opties voor accountherstel in te stellen en te configureren, zodat u ook toegang tot uw LastPass-kluis heeft als u onverhoopt uw hoofdwachtwoord vergeet. Deze herstelopties kunnen tijdens de levensduur van uw LastPass-account op elk gewenst moment worden ingesteld.

Als de herstelopties niet zijn ingesteld en het u niet lukt uw hoofdwachtwoord te herstellen, moet u een nieuw LastPass-account maken en al uw kluisgegevens opnieuw invoeren.

LET OP:

Houd er rekening mee dat LastPass Customer Care de hoofdwachtwoorden van gebruikers niet kent. LastPass Customer Care kan een hoofdwachtwoord van een gebruiker niet opnieuw instellen als de gebruiker het is vergeten.

Voor u begint met het instellen van herstelopties

Er zijn verschillende dingen die u eerst moet doen zodat u bepaalde opties voor accountherstel kunt benutten als u ooit uw hoofdwachtwoord vergeet.

De LastPass-browserextensie installeren en u meermaals bij de extensie aanmelden (vanaf meerdere vertrouwde apparaten)

U krijgt de volgende voordelen:

• Er wordt hiermee een eenmalig herstelwachtwoord aangemaakt dat kan worden gebruikt om uw hoofdwachtwoord opnieuw in te stellen tijdens accountherstel, mocht u het hoofdwachtwoord ooit vergeten. Als u zich bij meerdere vertrouwde apparaten aanmeldt, weet u bovendien zeker dat u over meerdere eenmalige herstelwachtwoorden beschikt.
  • Er wordt hiermee een versleutelde cache van de gegevens in uw kluis aangemaakt, die wordt bijgewerkt naarmate u meer gegevens toevoegt (wachtwoorden, veilige notities, formulier-items).
  • Hierdoor wordt er automatisch een deelsleutel gegenereerd zodat u gedeelde mappen kunt maken en delen (indien van toepassing).
Aanmeldvenster browserextensie

Hersteloptie 1: Aanmelden bij de LastPass-browserextensie op meerdere apparaten

Als u zich via de LastPass-browserextensie aanmeldt bij meerdere browsers en apparaten die u vertrouwt, maakt u in elke browser en op elk apparaat een eenmalig herstelwachtwoord. Wanneer u een wijziging aanbrengt in uw LastPass-account waardoor uw kluis opnieuw versleuteld wordt, wordt het eenmalige herstelwachtwoord dus ongeldig op dat apparaat, maar u kunt nog wel uw hoofdwachtwoord opnieuw instellen vanaf een ander apparaat waar u aangemeld bent geweest via de LastPass-browserextensie. Hieronder ziet u een aantal bewerkingen die ervoor kunnen zorgen dat een eenmalig herstelwachtwoord verloren of ongeldig raakt:
  • Het wijzigen van uw hoofdwachtwoord op een mobiel apparaat (hiermee worden ALLE eenmalige herstelwachtwoorden die in uw browsers zijn opgeslagen ongeldig)
  • Het verwijderen/opnieuw installeren van de LastPass-browserextensie
  • Het uitschakelen van de LastPass-browserextensie
  • Het leegmaken van de LastPass-cache
  • Het formatteren van uw computer
  • Onbedoelde beschadiging van uw versleutelde cache van uw kluis (dit is zeldzaam maar kan worden veroorzaakt door andere programma's op uw apparaat)

Zie Wat is het verschil tussen een eenmalig wachtwoord en een eenmalig herstelwachtwoord? voor meer informatie.

Hersteloptie 2: Mobiel accountherstel instellen op iOS of Android

Belangrijk:

Hoe u LastPass ook gebruikt (desktop-toepassing, browserextensie, app voor mobiel gebruik), u wordt met klem geadviseerd Touch ID/vingerafdrukverificatie of Face ID in te stellen om mobiel accountherstel voor iOS of Android te kunnen gebruiken. Zo heeft u de mogelijkheid uw hoofdwachtwoord te resetten met behulp van biometrische gegevens vanaf dat apparaat. Ook als u besluit de app LastPass Password Manager niet te gebruiken, vormt het instellen van mobiel accountherstel op uw huidige mobiele apparaat een vangnet, aangezien u uw hoofdwachtwoord opnieuw kunt instellen met behulp van biometrische gegevens.

Hersteloptie 3: Uw geheugensteun voor het hoofdwachtwoord beheren

Hersteloptie 4: Sms-accountherstel instellen

Opmerking: Voor deze hersteloptie is een geldig eenmalig herstelwachtwoord vereist, dat wordt aangemaakt wanneer u zich aanmeldt bij de LastPass-browserextensie op uw desktop en u de cache niet heeft gewist.

Voor meer informatie, zie Sms-accountherstel instellen voor LastPass

U kunt ook aanvullende beveiligingsopties instellen om uw account te beveiligen

Beveiligingsoptie 1: Een e-mailadres toevoegen voor beveiligingsmeldingen

• Een secundair e-mailadres toevoegen voor beveiligingsmeldingen
Belangrijk:

Als u ooit uw hoofdwachtwoord vergeet, beschikt u met het instellen van een tweede e-mailadres voor beveiliging over de mogelijkheid LastPass een link voor herstel van het hoofdwachtwoord te laten sturen; hiermee wordt de procedure voor accountherstel geactiveerd. Om de stappen voor accountherstel af te ronden is een geldig eenmalig herstelwachtwoord vereist, dat wordt aangemaakt wanneer u zich aanmeldt bij de LastPass-browserextensie op uw desktop en u de cache niet heeft gewist.

Beveiligingsoptie 2: Eenmalige wachtwoorden genereren

Om eenmalige wachtwoorden te kunnen gebruiken, maakt u van tevoren een lijst aan met tijdelijke wachtwoorden en streept u deze af telkens wanneer u zich aanmeldt bij uw account. U kunt ook eenmalige wachtwoorden ongeldig maken als u vermoedt dat ze gecompromitteerd zijn.

Let op. Eenmalige wachtwoorden zijn geen vervanging voor uw hoofdwachtwoord. Als u zich aanmeldt met een eenmalig wachtwoord, kunt u bovendien niet uw LastPass-kluis exporteren.

Zie Wat is het verschil tussen een eenmalig wachtwoord en een eenmalig herstelwachtwoord? voor meer informatie.