Hoe stel ik alle opties voor accountherstel in voor LastPass?

Nadat u uw LastPass-account heeft aangemaakt, wordt u met klem geadviseerd alle opties voor accountherstel in te stellen en te configureren, zodat u ook toegang tot uw LastPass-kluis heeft als u onverhoopt uw hoofdwachtwoord vergeet. Deze herstelopties kunnen tijdens de levensduur van uw LastPass-account op elk gewenst moment worden ingesteld.

Als de herstelopties niet zijn ingesteld en het u niet lukt uw hoofdwachtwoord te herstellen, moet u een nieuw LastPass-account maken en al uw kluisgegevens opnieuw invoeren.

Houd er rekening mee dat LastPass Customer Care de hoofdwachtwoorden van gebruikers niet kent. LastPass Customer Care kan een hoofdwachtwoord van een gebruiker niet opnieuw instellen als de gebruiker het is vergeten.

Voor u begint met het instellen van herstelopties

Er zijn verschillende dingen die u eerst moet doen zodat u bepaalde opties voor accountherstel kunt benutten als u ooit uw hoofdwachtwoord vergeet.

De LastPass-browserextensie installeren en u meermaals bij de extensie aanmelden (vanaf meerdere vertrouwde apparaten)

• De LastPass-browserextensie downloaden en installeren (zie de instructies)
  • Meld u waar mogelijk zo vaak als u kunt aan bij de LastPass-browserextensie, vanaf meerdere apparaten die u vertrouwt (zie de instructies)

Andere voordelen:

• Er wordt hiermee een eenmalig herstelwachtwoord aangemaakt dat kan worden gebruikt om uw hoofdwachtwoord opnieuw in te stellen tijdens accountherstel, mocht u het hoofdwachtwoord ooit vergeten. Als u zich bij meerdere vertrouwde apparaten aanmeldt, weet u bovendien zeker dat u over meerdere eenmalige herstelwachtwoorden beschikt.
  • Er wordt hiermee een versleutelde cache van de gegevens in uw kluis aangemaakt, die wordt bijgewerkt naarmate u meer gegevens toevoegt (wachtwoorden, veilige notities, formulier-items).
  • Hierdoor wordt er automatisch een deelsleutel gegenereerd zodat u gedeelde mappen kunt maken en delen (indien van toepassing).

Aanmeldvenster browserextensie

Hersteloptie 1: Aanmelden bij de LastPass-browserextensie op meerdere apparaten

Als u zich via de LastPass-browserextensie aanmeldt bij meerdere apparaten die u vertrouwt, maakt u op elk apparaat een eenmalig herstelwachtwoord. Wanneer u een wijziging aanbrengt in uw LastPass-account waardoor uw kluis opnieuw versleuteld wordt, wordt het eenmalige herstelwachtwoord dus ongeldig op dat apparaat, maar u kunt nog wel uw hoofdwachtwoord opnieuw instellen vanaf een ander apparaat waar u aangemeld bent geweest via de LastPass-browserextensie.

Hieronder ziet u een aantal bewerkingen die ervoor kunnen zorgen dat een eenmalig herstelwachtwoord verloren of ongeldig raakt:

• Het wijzigen van uw hoofdwachtwoord op een mobiel apparaat (hiermee worden ALLE eenmalige herstelwachtwoorden die in uw browsers zijn opgeslagen ongeldig)
  • Het verwijderen/opnieuw installeren van de LastPass-browserextensie
  • Het uitschakelen van de LastPass-browserextensie
  • Het leegmaken van de LastPass-cache
  • Het formatteren van uw computer
  • Onbedoelde beschadiging van uw versleutelde cache van uw kluis (dit is zeldzaam maar kan worden veroorzaakt door andere programma's op uw apparaat)

Zie Wat is het verschil tussen een eenmalig wachtwoord en een eenmalig herstelwachtwoord? voor meer informatie.

Hersteloptie 2: Mobiel accountherstel instellen op iOS of Android

Hoe u LastPass ook gebruikt (desktop-toepassing, browserextensie, app voor mobiel gebruik), u wordt met klem geadviseerd Touch ID/vingerafdrukverificatie of Face ID in te stellen om mobiel accountherstel voor iOS of Android te kunnen gebruiken. Zo heeft u de mogelijkheid uw hoofdwachtwoord te resetten met behulp van biometrische gegevens vanaf dat apparaat. Ook als u besluit de app LastPass Password Manager niet te gebruiken, vormt het instellen van mobiel accountherstel op uw huidige mobiele apparaat een vangnet, aangezien u uw hoofdwachtwoord opnieuw kunt instellen met behulp van biometrische gegevens.

Hersteloptie 3: Uw geheugensteun voor hoofdwachtwoord beheren

Bij het aanmaken en instellen van uw hoofdwachtwoord heeft u de optie gekregen een hint voor uw wachtwoord op te geven. Als u een nieuwe wachtwoordhint/geheugensteun wilt maken, moet u uw hoofdwachtwoord wijzigen om een nieuwe hint in te stellen of een bestaande hint bij te werken.

Hersteloptie 4: Sms-accountherstel instellen

Voor deze hersteloptie is een geldig eenmalig herstelwachtwoord vereist, dat wordt aangemaakt wanneer u zich aanmeldt bij de LastPass-browserextensie op uw desktop en u de cache niet heeft gewist.

• Een mobiel nummer aan uw account toevoegen voor sms-accountherstel (zie de instructies)

Een van de opties voor herstel van uw hoofdwachtwoord is het instellen van sms-accountherstel: u voegt een mobiel nummer aan uw account toe waarop u een verificatiebericht ontvangt als u uw hoofdwachtwoord bent vergeten. Als u deze optie gebruikt voor accountherstel, wordt de procedure voor herstel van het hoofdwachtwoord geactiveerd.

U kunt ook aanvullende beveiligingsopties instellen om uw account te beveiligen

Beveiligingsoptie 1: Een e-mailadres toevoegen voor beveiligingsmeldingen

Afhankelijk van uw beveiligingsinstellingen, kan LastPass u incidenteel beveiligingsmeldingen sturen voor zaken die om een reactie van uw kant vragen. Deze worden naar uw primaire LastPass-gebruikersnaam (e-mailadres) verstuurd. U kunt uw account evenwel verder beveiligen door een extra, secundair e-mailadres toe te voegen. Naar dit adres worden dan beveiligingsmeldingen verstuurd in gevallen waarbij het primaire e-mailadres van uw account gecompromitteerd is geraakt.

Als u ooit uw hoofdwachtwoord vergeet, beschikt u met het instellen van een tweede e-mailadres voor beveiliging over de mogelijkheid LastPass een link voor herstel van het hoofdwachtwoord te laten sturen; hiermee wordt de procedure voor accountherstel geactiveerd. Om de stappen voor accountherstel af te ronden is een geldig eenmalig herstelwachtwoord vereist, dat wordt aangemaakt wanneer u zich aanmeldt bij de LastPass-browserextensie op uw desktop en u de cache niet heeft gewist.

Beveiligingsoptie 2: Eenmalige wachtwoorden genereren

Om eenmalige wachtwoorden te kunnen gebruiken, maakt u van tevoren een lijst aan met tijdelijke wachtwoorden en streept u deze af telkens wanneer u zich aanmeldt bij uw account. U kunt ook eenmalige wachtwoorden ongeldig maken als u vermoedt dat ze gecompromitteerd zijn.

Let op. Eenmalige wachtwoorden zijn geen vervanging voor uw hoofdwachtwoord. Als u zich aanmeldt met een eenmalig wachtwoord, kunt u bovendien niet uw LastPass-kluis exporteren.

Zie Wat is het verschil tussen een eenmalig wachtwoord en een eenmalig herstelwachtwoord? voor meer informatie.

Gerelateerd

Sms-accountherstel instellen en gebruiken

Een verloren hoofdwachtwoord herstellen

Geheugensteun voor hoofdwachtwoord beheren

Hoe configureer en gebruik ik mobiel accountherstel op Android?

Hoe configureer en gebruik ik accountherstel in de LastPass-app voor iOS?

Tijdelijke (eenmalige) wachtwoorden gebruiken

Een e-mailadres toevoegen voor beveiligingsmeldingen