Hoe reset ik mijn hoofdwachtwoord voor LastPass met een eenmalig herstelwachtwoord?

Een eenmalig herstelwachtwoord wordt automatisch voor u aangemaakt wanneer u zich aanmeldt bij LastPass vanaf een desktopcomputer (via de LastPass-aanmeldingspagina en/of met de LastPass-browserextensie) en is niet iets dat u kunt noteren.

Bij het gebruik van deze methode voor herstel van het hoofdwachtwoord stuurt het systeem u een e-mail met een koppeling waarmee u uw hoofdwachtwoord alleen opnieuw kunt instellen wanneer u deze opent op het apparaat en met de browser die gekoppeld zijn aan het eenmalige herstelwachtwoord (dat is aangemaakt bij uw aanmelding bij de LastPass-browserextensie en/of LastPass-website en onzichtbaar in de browser is opgeslagen).

1. Ga naar https://lastpass.com/recover.php.
  2. Voer uw e-mailadres in en klik op Doorgaan.
  3. Hoe u te werk gaat hangt af van de vraag of u in een eerder stadium sms-accountherstel heeft ingeschakeld.
    • Als u sms-accountherstel heeft ingeschakeld om een vergeten hoofdwachtwoord te resetten, stuurt LastPass u een sms met een zescijferige verificatiecode. Voer de code in, klik op Verifiërenen ga verder met stap 4.
    • Als u sms-accountherstel niet heeft ingeschakeld, maar wel een beveiligingsmail, stuurt LastPass een e-mail naar uw secundaire e-mailadres (of naar het e-mailadres van uw account, als er geen secundair e-mailadres is ingesteld). Klik vervolgens op de koppeling in de e-mail en ga verder met stap 4.
  4. Selecteer Klik om het account te herstellen.
  5. Als u gevraagd wordt of u een eenmalig wachtwoord voor accountherstel wilt gebruiken, klikt u op Ja.
  6. Klik op OK om door te gaan (als u de melding krijgt dat accountherstel is gedetecteerd en dat u onmiddellijk uw hoofdwachtwoord moet wijzigen).

Probleemoplossing: Als u een melding ziet dat "accountherstel van LastPass is mislukt omdat uw huidige browser geen gegevens voor accountherstel op deze computer heeft opgeslagen" of dat "een eenmalig herstelwachtwoord niet is gevonden", moet u deze stappen opnieuw volgen met de browser waarmee u aangemeld bent bij LastPass. Voor meer informatie raadpleegt u info over probleemoplossing hier.

7. Voer een nieuw hoofdwachtwoord en een wachtwoordhint (aanbevolen) in en klik op Bevestigen.

Tip: We bevelen de volgende best practices aan voor het aanmaken van uw hoofdwachtwoord:
    • Gebruik minimaal twaalf tekens, maar hoe langer hoe beter
    • Gebruik hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens
    • Maak een wachtwoord dat u kunt uitspreken en onthouden maar dat niet makkelijk te raden is (bijv. een wachtwoordzin)
    • Zorg dat het uniek is en alleen op uzelf betrekking heeft
    • Gebruik geen persoonlijke informatie
    • Een goed voorbeeld is: #Flappie1eKerst61!

8. Klik op OK om verder te gaan met afmelden.
  9. Meld u weer aan met uw nieuwe hoofdwachtwoord.
U heeft uw hoofdwachtwoord nu opnieuw ingesteld.
Wat u vervolgens moet doen: (Aanbevolen)

Het is zeer aan te raden de volgende stappen direct na het bijwerken van uw hoofdwachtwoord uit te voeren om nieuwe eenmalige herstelwachtwoorden aan te maken:

1. Meld u af bij LastPass op elke computer en/of elk mobiel apparaat waar u LastPass heeft geïnstalleerd en uw kluis heeft geopend. U kunt uw actieve sessies voor alle apparaten controleren.
  2. Meld u weer aan met uw nieuwe hoofdwachtwoord.
Voor elke computer en/of elk apparaat wordt er een nieuw eenmalig herstelwachtwoord gemaakt dat kan worden gebruikt voor accountherstel als u ooit uw hoofdwachtwoord vergeet.

Volgende stap: Als u bent aangemeld bij uw online kluis (dus bij de LastPass-website) op een openbaar of niet vertrouwd apparaat, is het sterk aanbevolen dat u de browsercache leegmaakt in alle browsers waar u LastPass heeft geopend, om het eenmalige herstelwachtwoord te wissen dat is gemaakt voor de toegang tot de LastPass-website.
Wat u vervolgens moet doen: (Optioneel)

Als u een lijst met tijdelijke eenmalige wachtwoorden heeft gemaakt voor gebruik bij openbare/niet-vertrouwde computers, zorgt het wijzigen of resetten van uw hoofdwachtwoord ervoor alle eenmalige wachtwoorden die u vóór de wijziging heeft gegenereerd, ongeldig worden (aangezien uw kluis opnieuw moet worden versleuteld). Dat betekent dat u na de wijziging van het hoofdwachtwoord nieuwe eenmalige wachtwoorden moet genereren. Alle eenmalige wachtwoorden die u eerder heeft gegenereerd, worden namelijk niet langer vermeld. Ontdek hoe u nieuwe eenmalige wachtwoorden aanmaakt.