Hoe beheer ik mijn dark web-monitoringwaarschuwingen?

Als u uw Beveiligingsdashboard heeft gecontroleerd en er wordt aangegeven dat u gebruikersnamen heeft (in de wachtwoordvermeldingen voor sites) die tijdens een datalek gecompromitteerd zijn geraakt, leidt LastPass u door de stappen die nodig zijn om de sitewachtwoorden voor de getroffen gebruikersnamen te veranderen.

Wachtwoorden voor gecompromitteerde gebruikersnamen wijzigen

1. Ga op een van de volgende manieren te werk om u aan te melden bij LastPass en uw kluis te openen:
    • Klik in de knoppenbalk van uw browser op het LastPass-pictogram en ga naar Mijn kluis openen.

• Ga naar https://lastpass.com/?ac=1 en meld u aan met uw gebruikersnaam en hoofdwachtwoord.

2. Selecteer Beveiligingsdashboard in het navigatiegedeelte links.
  3. In het paneel Dark web-monitoring vindt u een overzicht van alle gebruikersnamen die in uw kluis zijn opgeslagen. Elke gebruikersnaam is voorzien van een label met een van de volgende statussen:
    • Gecompromitteerd
    • Veilig
    • Niet gemonitord

Opmerking: Wanneer u het Beveiligingsdashboard opent, wordt de meest recente dark web-monitoringwaarschuwing weergegeven in het navigatiegedeelte rechts.

4. Klik op Waarschuwing bekijken naast de gewenste gecompromitteerde gebruikersnaam om de dark web-monitoringwaarschuwing en de bijbehorende details te bekijken in het navigatiegedeelte rechts.
  5. In elke dark web-monitoringwaarschuwing zijn de volgende details opgenomen:
    • De datum waarop LastPass is geïnformeerd dat uw gebruikersnaam gecompromitteerd is geraakt
    • De gecompromitteerde site
    • De gebruikersnaam voor de gecompromitteerde site
    • De gecompromitteerde gegevens (gebruikersnamen, wachtwoorden, adressen, enzovoort)
  6. Klik op Wachtwoord wijzigen.
  7. U wordt doorgeleid naar de gecompromitteerde site waarop de betreffende gebruikersnaam wordt gebruikt.

Opmerking: Als u het wachtwoord voor de gecompromitteerde gebruikersnaam ook voor andere sites gebruikt, moet u het wachtwoord voor die sites ook wijzigen.

8. U kunt van hieruit inloggen bij de site (met uw bestaande wachtwoord) en het wachtwoord wijzigen in de instellingen van uw gebruikersaccount, of de herstelprocedure ‘Wachtwoord vergeten?’ gebruiken om uw wachtwoord te veranderen.
  9. Als u uw wachtwoord heeft veranderd, wordt u (als u bent aangemeld) door de LastPass-browserextensie gevraagd om op een van de volgende opties te klikken:
    • Bijwerken om de sitewachtwoordvermelding in uw LastPass-kluis te wijzigen.
    • Toevoegen om de sitewachtwoordvermelding voor de eerste keer aan uw LastPass-kluis toe te voegen. Dit kan gebeuren als uw gebruikersnaam is gelekt van een site die nog niet aan uw kluis was toegevoegd.
  10. Ga terug naar uw LastPass-kluis.
    Uw wachtwoord is bijgewerkt op de getroffen site en in uw kluis. De gebruikersnaam heeft nu de status ‘Veilig’ en wordt niet langer beschouwd als gecompromitteerd.

Het monitoren van bepaalde gebruikersnamen stoppen

U kunt ervoor kiezen het monitoren van gebruikersnamen te stoppen, zodat ze worden uitgesloten van dark web-monitoring.
  1. Ga op een van de volgende manieren te werk om u aan te melden bij LastPass en uw kluis te openen:
    • Klik in de knoppenbalk van uw browser op het LastPass-pictogram en ga naar Mijn kluis openen.

• Ga naar https://lastpass.com/?ac=1 en meld u aan met uw gebruikersnaam en hoofdwachtwoord.

2. Selecteer Beveiligingsdashboard in het navigatiegedeelte links.
  3. Zoek de gebruikersnaam die u wilt uitsluiten in het paneel Dark web-monitoring en klik vervolgens op Monitoring stoppen.

Opmerking: Als de gebruikersnaam die u wilt uitsluiten het label Gecompromitteerd heeft, verschijnt er een extra instructie waarin u geadviseerd wordt het wachtwoord te wijzigen voor de site waar deze gebruikersnaam gebruikt wordt. Klik op Wachtwoord wijzigen (aanbevolen) of op Waarschuwing sluiten om door te gaan.

De geselecteerde gebruikersnaam wordt niet langer gecontroleerd en krijgt de status ‘Niet gemonitord’.

Het monitoren van gebruikersnamen activeren

Als u ervoor gekozen heeft bepaalde gebruikersnamen niet langer te monitoren, of als er nieuwe sitewachtwoordvermeldingen aan uw kluis zijn toegevoegd die niet gemonitord werden, kunt u het monitoren van de betreffende gebruikersnamen op elk gewenst moment activeren.
  1. Ga op een van de volgende manieren te werk om u aan te melden bij LastPass en uw kluis te openen:
    • Klik in de knoppenbalk van uw browser op het LastPass-pictogram en ga naar Mijn kluis openen.

• Ga naar https://lastpass.com/?ac=1 en meld u aan met uw gebruikersnaam en hoofdwachtwoord.

2. Selecteer Beveiligingsdashboard in het navigatiegedeelte links.
  3. Zoek de gebruikersnaam die u wilt opnemen in het paneel Dark web-monitoring en klik vervolgens op Monitoring activeren.
    De geselecteerde gebruikersnaam wordt nu gemonitord.