Help! Ik ben bang dat mijn LastPass-account is gelekt!

Denkt u dat uw LastPass-account mogelijk gehackt is, maar heeft u nog wel toegang? Meld u dan aan bij LastPass en doe onmiddellijk het volgende:

1. Breek alle andere actieve sessies af door een van de volgende handelingen uit te voeren:
    1. Klik in de knoppenbalk van uw browser op het LastPass-pictogram .
    2. Ga naar Accountopties of Meer optiesGeavanceerdAndere sessiesAlle sessies behalve deze afbreken. Meer info.
  2. Bekijk uw accountgeschiedenis door een van de volgende handelingen uit te voeren:
    1. Klik in de knoppenbalk van uw browser op het LastPass-pictogram .
    2. Selecteer Mijn kluis openen.
    3. Ga naar Meer optiesGeavanceerdGeschiedenis.
    4. Ga na of er verdachte activiteit is geweest. Meer info.
  3. Opmerking:  Het bijhouden van aanmeldingen en de geschiedenis van ingevulde formulieren is voor alle LastPass-accounts standaard ingeschakeld.

4. Zorg dat uw account is beperkt tot uitsluitend vertrouwde apparaten door als volgt te werk te gaan:
    1. Klik in de knoppenbalk van uw browser op het LastPass-pictogram .
    2. Selecteer Mijn kluis openen.
    3. Klik op Accountinstellingen in het navigatiegedeelte links.
    4. Klik op het tabblad Mobiele apparaten.
    5. Verwijder onbekende of gestolen apparaten uit deze lijst. Meer info.
  5. Zorg dat uw account is beperkt tot uitsluitend vertrouwde locaties door als volgt te werk te gaan:
    1. Klik in de knoppenbalk van uw browser op het LastPass-pictogram .
    2. Selecteer Mijn kluis openen.
    3. Klik op Accountinstellingen in het navigatiegedeelte links.
    4. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven.
    5. Ga naar "Beveiliging" en schakel onder "Landbeperking" het selectievakje in voor Sta aanmelden alleen toe vanuit bepaalde landen. Plaats vervolgens een vinkje bij alle landen van waaruit u toegang tot LastPass wilt toestaan.
    6. Als u klaar bent, klikt u op Bijwerken. Meer info.
  6. Werk uw hoofdwachtwoord bij door als volgt te werk te gaan:
    1. Klik in de knoppenbalk van uw browser op het LastPass-pictogram .
    2. Selecteer Mijn kluis openen.
    3. Klik op Accountinstellingen in het navigatiegedeelte links.
    4. Klik in het gedeelte Inloggegevens onder Hoofdwachtwoord op Hoofdwachtwoord wijzigen. Meer info.
  7. De e-mailadressen voor uw account bijwerken – Als uw e-mailadres ook gelekt is, is het aanbevolen om het e-mailadres voor uw account bij te werken met een ander adres dan wat er was opgegeven voor uw account en uw beveiligings-e-mail (als u die optie had ingesteld voordat het probleem optrad).

Ga als volgt te werk als u geen toegang meer heeft tot uw LastPass-account:

1. Uw hoofdwachtwoord herstellen – Ga naar https://lastpass.com/revert, voer uw gebruikersnaam in en klik op E-mail verzenden. Meer info.
  2. Als u uw hoofdwachtwoord niet kunt herstellen, wordt het aanbevolen om uw LastPass-account te verwijderen.

Het wordt zeer aanbevolen om uw wachtwoorden voor belangrijke accounts (bijv. internetbankieren, social media, etc) te vervangen door veilige wachtwoorden te genereren.

Dit zijn enkele best practices om uzelf in de toekomst te beschermen tegen schadelijke aanvallen:

• Voer antivirusprogramma's, anti-malwarescans en beveiligingssoftware uit om uw computer te scannen en alle verdachte bestanden te verwijderen.
  • Schakel Meervoudige verificatie in. Dit biedt een extra beveiligingslaag tegen ongeoorloofde toegang.
  • Overweeg om meldingen voor kredietbewaking in te schakelen zodat u een melding krijgt als er verdachte activiteit plaatsvindt in uw kredietrapport (alleen voor de Verenigde Staten).
  • Exporteer uw wachtwoorden en veilige notities met regelmatige tussenpozen en sla deze exports veilig op.
  • Voer de veiligheidstest regelmatig uit om te controleren of u zwakke, vaker gebruikte, oude of gecompromitteerde wachtwoorden gebruikt.
  • Bescherm uw LastPass-accountgegevens door het opnieuw invoeren van uw hoofdwachtwoord te vereisen.