Aan de slag als LastPass Business-gebruiker

Welkom bij LastPass Business! Uw beheerder heeft u toegevoegd als gebruiker van de LastPass Business-account van uw organisatie. Laten we eerst kijken wat LastPass is en waarom u het moet gebruiken.

Wat is LastPass?

Met LastPass kunt u op het werk gemakkelijk al uw apps en websites gebruiken. Door Single Sign-On (SSO) te combineren met wachtwoordbeheer, verbindt LastPass u met cloud-apps en worden al uw gebruikersnamen en wachtwoorden veilig opgeslagen op één locatie, de zogeheten kluis. Uw beheerder kan toepassingen voor u inschakelen of u kunt wachtwoorden in uw kluis opslaan wanneer u zich bij websites aanmeldt. Als u een wachtwoord opslaat in uw kluis, onthoudt LastPass het voor u. Als u zich wilt aanmelden bij een website, vult LastPass uw aanmeldingsgegevens voor u in.

Maar een wachtwoordbeheerder met SSO-oplossing zorgt ook nog voor veel andere dingen, zoals:

Waarom zou ik LastPass gebruiken?

LastPass helpt u met uw dagelijkse online werk en verbetert tegelijkertijd de beveiliging van uw organisatie.

Enkele belangrijke voordelen van LastPass:

• Het is handig: wachtwoorden vergeten of verkeerd intikken is verleden tijd.
  • Het bespaart tijd: u meldt zich razendsnel aan bij uw online accounts.
  • Het is veiliger – U kunt lange wachtwoorden gebruiken die u niet zelf hoeft te onthouden

Nu u het idee begrijpt, kijken we naar de eerste stappen om u op weg te helpen.

Stap 1: Activeer uw LastPass-account

Nadat u een bericht heeft ontvangen dat uw organisatie u heeft toegevoegd als LastPass-gebruiker, moet u uw account activeren door een hoofdwachtwoord te maken en vervolgens de LastPass-browserextensie te installeren en zich aan te melden bij uw kluis. Zie de instructies voor Hoe kan ik deelnemen aan een zakelijk LastPass-account als nieuwe gebruiker?

Opmerking: Uw beheerder heeft de optie uw Active Directory-account – het wachtwoord dat u gebruikt om u aan te melden bij uw computer – te gebruiken voor toegang tot uw LastPass-kluis. Als deze optie wordt ingeschakeld, hoeft u geen hoofdwachtwoord te maken. U kunt zich in plaats daarvan bij LastPass aanmelden met uw bestaande Active Directory-account via Okta, Azure AD of ADFS. Raadpleeg voor die instructies Federatief aanmelden voor LastPass Business-gebruikers.

Stap 2: Meld u (ten minste één keer) aan bij de LastPass-browserextensie

Nadat u de LastPass-browserextensie heeft geïnstalleerd, wordt u nadrukkelijk geadviseerd zich ten minste één keer bij de extensie aan te melden om uw LastPass-kluis te openen, de centrale locatie in uw account waar al uw gegevens worden opgeslagen.

Dit is om verschillende redenen belangrijk:

• Hierdoor kunt u enkele herstelopties gebruiken (sms-herstel of terugkeren naar een oud wachtwoord) als u ooit uw hoofdwachtwoord vergeet of opnieuw moet instellen. U wordt ook met klem geadviseerd mobiel accountherstel in te stellen voor iOS of Android voor het geval u geen andere herstelopties kunt gebruiken.
  • Hierdoor kan uw LastPass-beheerder uw hoofdwachtwoord resetten (als de beleidsregel is ingeschakeld) als u ooit uw hoofdwachtwoord vergeet of opnieuw moet instellen.
  • Hierdoor wordt er een momentopname van uw kluisgegevens gemaakt in de vorm van een versleuteld, lokaal opgeslagen, gecachet bestand.
  • Hierdoor wordt er automatisch een deelsleutel gegenereerd zodat u gedeelde mappen kunt maken en delen.

Stap 3: Leer hoe LastPass werkt

Vervolgens leert u hoe u LastPass gebruikt om u aan te melden bij uw bedrijfsapps en uw gebruikersnamen en wachtwoorden te beheren. We hebben een gebruiksvriendelijke en uitgebreide trainingsportal opgezet om de belangrijkste functies van LastPass uit te leggen. U kunt de (Engelstalige) trainingen in uw eigen tempo doorwerken, maar normaal gesproken duurt het ongeveer 20 minuten om ze allemaal te doen.

Extra trainingsmaterialen

Hieronder vindt u ook enkele extra trainingsmaterialen waarmee u de verschillende functies en tools in uw LastPass Business-account leert gebruiken.

Beknopte helpdesk-handleiding voor LastPass Business-gebruikers

• Een stapsgewijze (Engelstalige) instructie waarin wordt uitgelegd hoe u uw medewerkers laat beginnen met het gebruik van LastPass.

Presentatie voor training van LastPass-eindgebruikers

• Een (Engelstalige) set slides die laat zien hoe gebruikers kunnen beginnen met LastPass.

Presentatie voor training van gevorderde LastPass-eindgebruikers

• Een (Engelstalige) set slides die laat zien hoe gebruikers de geavanceerde functies en tools van LastPass kunnen gebruiken.

Inleidende videotutorials

• Deze korte (Engelstalige) tutorials introduceren de belangrijkste functies van LastPass en laten zien hoe ze werken.

Referentiehandleiding voor eindgebruikers

• Een praktische (Engelstalige) handout die u kunt afdrukken om op uw bureau bij de hand te houden.