Federatief aanmelden voor LastPass-gebruikers

Nadat een LastPass Enterprise- of LastPass Identity-beheerder federatieve aanmelding heeft ingesteld voor een organisatie, krijgen nieuwe gebruikers een ingericht LastPass-account waarmee ze zich met hun bestaande Active Directory-account (AD FS, Azure AD of Okta) kunnen aanmelden bij LastPass. Geen afzonderlijk hoofdwachtwoord vereist!

In de stappen hieronder ziet u een overzicht van de volledige gebruikerservaring, gezien vanuit de nieuw ingerichte gebruiker.

Stap 1: LastPass downloaden en installeren

Allereerst moet u LastPass downloaden en installeren. Als u in een vergrendelde omgeving werkt met beperkte bevoegdheden voor het downloaden en installeren van toepassingen, kunt u uw beheerder vragen LastPass voor u te installeren.

Opmerking: Aanmelding bij uw online kluis via de LastPass-website op https://lastpass.com/?ac=1 wordt niet ondersteund voor federatieve gebruikers. U moet zich aanmelden met een LastPass-onderdeel (browserextensie, desktop-app of app voor mobiel gebruik) voor verificatie.

Stap 2: Federatieve aanmelding voor LastPass activeren

Zodra uw LastPass-account een nieuw account voor federatieve aanmelding is, zullen de activeringsstappen variëren afhankelijk van de status van uw gebruikersaccount op het moment dat u aan het Enterprise-account bent toegevoegd.

Nieuwe federatieve aanmelding – activeringsstappen voor gebruiker

Uw welkomstmail bevat uw LastPass-gebruikersnaam (e-mailadres) en een tijdelijke activeringscode waarmee u zich (eenmaal) kunt aanmelden zodat uw kluis ontsleuteld en opnieuw versleuteld kan worden en uw Azure AD- of Okta-account in het vervolg gebruikt kan worden – bekijk de e-mailsjabloon.

Opmerking: Deze activeringsstappen gelden niet voor gebruikers van federatieve aanmelding die zijn ingericht via AD FS.

1. Open de welkomstmail die u ontvangen heeft.
  2. Kopieer de activeringscode naar uw klembord of een tekstverwerker.
  3. Klik op LastPass activeren.
  4. U wordt doorgestuurd naar de pagina "Maken van account voltooien". Plak hier de activeringscode in het veld (uw LastPass-gebruikersnaam is al ingevuld).
  5. Klik op Doorgaan.
  6. U wordt doorverwezen naar de bedrijfspagina voor federatieve aanmelding (de aanmeldingspagina van de identiteitsprovider). Hier kunt u de aanmelding bij LastPass afronden met de inloggegevens van uw Azure AD- of Okta-account.

Uw LastPass-account is klaar voor het gebruik van federatieve aanmelding, en u blijft de inloggegevens van uw Azure AD- of Okta-account gebruiken voor toegang tot uw LastPass-kluis.

Bestaande LastPass-gebruiker omgezet naar federatieve aanmelding – activeringsstappen voor gebruiker

1. Meld u aan met uw bestaande gebruikersnaam en hoofdwachtwoord via de LastPass-browserextensie.
  2. Door middel van een voortgangsbalk wordt aangegeven dat de LastPass-kluis opnieuw wordt versleuteld met het account van uw identiteitsprovider.
  3. Zodra dit voltooid is, moet u zich opnieuw aanmelden (met de LastPass-browserextensie).
  4. U wordt doorverwezen naar de bedrijfspagina voor federatieve aanmelding (de aanmeldingspagina van de identiteitsprovider). Hier kunt u de aanmelding bij LastPass afronden met de inloggegevens van uw AD FS-, Azure AD- of Okta-account.

Uw LastPass-account is klaar voor het gebruik van federatieve aanmelding, en u blijft de inloggegevens van uw AD FS-, Azure AD- of Okta-account gebruiken voor toegang tot uw LastPass-kluis.

Stap 3: Uw gekoppelde persoonlijke account verifiëren (indien van toepassing)

Als u een persoonlijk account heeft gekoppeld aan uw LastPass Enterprise- of LastPass Identity-account, moet u uw persoonlijke account verifiëren voordat u uw persoonlijke kluis kunt openen.

Opmerking:Om veiligheidsredenen moet dit verificatieproces plaatsvinden voor elk nieuw apparaat dat u gebruikt voor aanmelding bij LastPass via federatieve aanmelding.

Stap 4: Aanmelden bij LastPass

Nadat LastPass is geïnstalleerd en geactiveerd, moet u zich bij LastPass aanmelden met uw Active Directory-account. Nadat de verificatie heeft plaatsgevonden, heeft u ononderbroken toegang tot uw LastPass-kluis, tenzij dit anders geconfigureerd is in het Active Directory- en/of LastPass-beleid van uw organisatie.

De instructies hiervoor zijn afhankelijk van de vraag of u zich bij LastPass aanmeldt met de browserextensie, de app voor mobiel gebruik of de desktoptoepassing.

De LastPass-browserextensie gebruiken

1. Klik in de knoppenbalk van uw browser op het niet-actieve LastPass-pictogram .
  2. Vul uw e-mailadres voor Active Directory in. Hiermee gaat u naar de pagina voor federatieve aanmelding van uw bedrijf.
  3. Meld u aan met uw Active Directory-inloggegevens.

Er wordt nu een actief LastPass-pictogram weergegeven in de knoppenbalk van uw browser om aan te geven dat de federatieve aanmelding is geslaagd. Lees meer over het gebruik van de LastPass-browserextensie.

De LastPass-app voor de Mac gebruiken

1. Open de LastPass-app op uw Mac.
  2. Vul uw e-mailadres voor Active Directory in.
  3. Nadat de pagina voor federatieve aanmelding van uw bedrijf is geopend, meldt u zich aan.
  4. Ga terug naar de desktop-app. U bent automatisch aangemeld bij uw LastPass-kluis.

Lees meer over het gebruik van de LastPass-app voor de Mac.

De iOS-app gebruiken

1. Tik om de LastPass-app voor iOS te openen.
  2. Voer uw e-mailadres voor Active Directory in maar vul nog niet uw wachtwoord in.
  3. Tik op Aanmelden om verder te gaan met het aanmeldingsproces.
  4. Nadat de pagina voor federatieve aanmelding van uw bedrijf is geopend, meldt u zich op een van de volgende manieren aan:
    • Gebruikers van federatieve aanmelding met AD FS – Voer DOMEIN\gebruikersnaam (bijv. LASTPASS\testgebruiker) en wachtwoord in en tik op Aanmelden.
    • Gebruikers van federatieve aanmelding met Azure AD of Okta – Tik op uw Azure AD- of Okta-account om het te selecteren, voer uw Azure AD- of Okta-wachtwoord in en tik op Aanmelden.
  5. Ga terug naar de app voor mobiel gebruik. U bent automatisch aangemeld bij uw LastPass-kluis.

Lees meer over het gebruik van LastPass voor iOS.

De Android-app gebruiken

1. Tik om de LastPass-app voor Android te openen.
  2. Vul uw e-mailadres voor Active Directory in maar vul nog niet uw wachtwoord in.
  3. Selecteer Aanmelden om verder te gaan met het aanmeldingsproces.
  4. Nadat de pagina voor federatieve aanmelding van uw bedrijf is geopend, meldt u zich op een van de volgende manieren aan:
    • Gebruikers van federatieve aanmelding met AD FS – Vul DOMEIN\gebruikersnaam (bijv. LASTPASS\testgebruiker) en wachtwoord in en selecteer Aanmelden.
    • Gebruikers van federatieve aanmelding met Azure AD of Okta – Selecteer uw Azure AD- of Okta-account, voer uw Azure AD- of Okta-wachtwoord in en selecteer Aanmelden.
  5. Ga terug naar de app voor mobiel gebruik. U bent automatisch aangemeld bij uw LastPass-kluis.

Lees meer over het gebruik van LastPass voor Android.

Stap 5: LastPass gaan gebruiken!

Nadat u bent aangemeld, kunt u beginnen met het toevoegen van wachtwoorden voor websites, veilige notities en formulier-items aan uw LastPass-kluis.

Info over het resetten van een hoofdwachtwoord

Het is voor u als federatieve gebruiker niet mogelijk uw hoofdwachtwoord te resetten in de accountinstellingen van LastPass – dit moet door uw LastPass-beheerder of binnen de Active Directory-omgeving gebeuren. Als uw hoofdwachtwoord ooit wordt gereset (door een beheerder, of door uzelf als gevolg van een afgedwongen reset van uw hoofdwachtwoord), wordt uw account omgezet naar een niet-federatief gebruikersaccount.

Gerelateerd

Problemen met federatieve aanmelding voor Active Directory Federation Services (AD FS) oplossen

LastPass downloaden en installeren

Federatieve aanmelding met AD FS instellen voor LastPass

Hoe controleer ik of mijn aangepaste kenmerk in mijn Active Directory wordt vermeld?

Hoe zet ik een bestaande LastPass-gebruiker om in een federatieve gebruiker (AD FS)?

Hoe verifieer ik mijn gekoppelde persoonlijke account?