Federatief aanmelden voor LastPass Business-gebruikers

Nadat een LastPass Business-beheerder federatieve aanmelding heeft ingesteld voor een organisatie, krijgen nieuwe gebruikers een ingericht LastPass-account waarmee ze zich met hun bestaande bedrijfsaccount (AD FS, Azure AD of Okta) kunnen aanmelden bij LastPass. Geen afzonderlijk hoofdwachtwoord vereist!

Opmerking: Federatieve aanmelding werkt niet via online aanmelding; dat geldt ook voor mobiele browsers (Android en iOS).

In de stappen hieronder ziet u een overzicht van de volledige gebruikerservaring, gezien vanuit de nieuw ingerichte gebruiker.

Stap 1: LastPass downloaden en installeren

Allereerst moet u LastPass downloaden en installeren. Als u in een vergrendelde omgeving werkt met beperkte bevoegdheden voor het downloaden en installeren van toepassingen, kunt u uw beheerder vragen LastPass voor u te installeren.

Opmerking:  Aanmelding bij uw online kluis via de LastPass-website op https://lastpass.com/?ac=1 wordt niet ondersteund voor federatieve gebruikers. Om de verificatie te verifiëren moet u zich aanmelden met een LastPass-onderdeel (browserextensie, desktoptoepassing of app voor mobiel gebruik).

Stap 2: Federatieve aanmelding voor LastPass Business activeren

Zodra uw LastPass-account een nieuw account voor federatieve aanmelding is, zullen de activeringsstappen variëren afhankelijk van de status van uw gebruikersaccount op het moment dat u aan het bedrijfsaccount bent toegevoegd.

Nieuwe federatieve aanmelding – activeringsstappen voor gebruiker

Uw welkomstmail bevat uw LastPass-gebruikersnaam (e-mailadres) en een tijdelijke activeringscode waarmee u zich (eenmaal) kunt aanmelden zodat uw kluis ontsleuteld en opnieuw versleuteld kan worden en uw Azure AD- of Okta-account in het vervolg gebruikt kan worden – bekijk de e-mailsjabloon.

Voordat u begint:
Opmerking:  Deze activeringsstappen gelden niet voor gebruikers van federatieve aanmelding die zijn ingericht via AD FS.
  1. Open de welkomstmail die u ontvangen heeft.
  2. Kopieer de activeringscode naar uw klembord of een tekstverwerker.
  3. Klik op LastPass activeren.
  4. U wordt doorgestuurd naar de pagina waar u het aanmaken van uw account kunt voltooien. Plak hier de activeringscode in het veld (uw LastPass-gebruikersnaam is al ingevuld).
  5. Klik op Doorgaan.
  6. U wordt doorverwezen naar de bedrijfspagina voor federatieve aanmelding (de aanmeldingspagina van de identiteitsprovider). Hier kunt u de aanmelding bij LastPass afronden met de inloggegevens van uw Azure AD- of Okta-account.
Uw LastPass-account is klaar voor het gebruik van federatieve aanmelding, en u blijft de inloggegevens van uw Azure AD- of Okta-account gebruiken voor toegang tot uw LastPass-kluis.

Bestaande LastPass-gebruiker omgezet naar federatieve aanmelding – activeringsstappen voor gebruiker

1. Meld u aan met uw bestaande gebruikersnaam en hoofdwachtwoord via de LastPass-browserextensie.
  2. Door middel van een voortgangsbalk wordt aangegeven dat de LastPass-kluis opnieuw wordt versleuteld met het account van uw identiteitsprovider.
  3. Zodra dit voltooid is, moet u zich opnieuw aanmelden (met de LastPass-browserextensie).
  4. U wordt doorverwezen naar de bedrijfspagina voor federatieve aanmelding (de aanmeldingspagina van de identiteitsprovider). Hier kunt u de aanmelding bij LastPass afronden met de inloggegevens van uw AD FS-, Azure AD- of Okta-account.
Uw LastPass-account is klaar voor het gebruik van federatieve aanmelding, en u blijft de inloggegevens van uw AD FS-, Azure AD- of Okta-account gebruiken voor toegang tot uw LastPass-kluis.

Stap 3: Uw gekoppelde persoonlijke account verifiëren (indien van toepassing)

Als u een gekoppeld persoonlijk account heeft dat is gekoppeld aan uw LastPass Business-account, moet u uw gekoppelde persoonlijke account verifiëren voordat u uw persoonlijke kluis kunt openen.

Beperking: Het koppelen van een persoonlijk account wordt niet ondersteund voor gebruikers van federatieve aanmelding die zijn ingericht via AD FS.
Opmerking:Om veiligheidsredenen moet dit verificatieproces plaatsvinden voor elk nieuw apparaat dat u gebruikt voor aanmelding bij LastPass via federatieve aanmelding.

Stap 4: Aanmelden bij LastPass

Nadat LastPass is geïnstalleerd en geactiveerd, kunt u zich bij LastPass aanmelden met het bedrijfsaccount (AD FS, Azure AD of Okta). Nadat de verificatie heeft plaatsgevonden, heeft u ononderbroken toegang tot uw LastPass-kluis, tenzij dit anders geconfigureerd is in het Active Directory- en/of LastPass-beleid van uw organisatie.

De instructies voor aanmelding variëren afhankelijk van de vraag of u zich bij LastPass aanmeldt met de browserextensie, de mobiele app of de desktop-app (zie hieronder).

De LastPass-browserextensie gebruiken

1. Klik in de knoppenbalk van uw browser op het niet-actieve LastPass-pictogram .
  2. Voer uw gebruikersnaam/e-mailadres van het bedrijf in om u aan te melden. Hiermee gaat u naar de pagina voor federatieve aanmelding van uw bedrijf.
  3. Meld u aan met de inloggegevens van uw bedrijf.

Resultaat: Er wordt een actief LastPass-pictogram weergegeven in de knoppenbalk van uw browser om aan te geven dat de federatieve aanmelding is gelukt.

De LastPass-desktop-app voor Windows gebruiken

1. Open de LastPass-desktop-toepassing voor Windows.
  2. Voer uw gebruikersnaam/e-mailadres van het bedrijf in.
  3. Ga naar het wachtwoordveld. Er wordt een nieuw verificatievenster geopend en u wordt naar de pagina voor federatieve aanmelding van uw bedrijf geleid.
  4. Meld u aan met de inloggegevens van uw bedrijf.
  5. Ga terug naar de desktop-app.

Resultaat: U bent automatisch aangemeld bij uw LastPass-kluis.

De LastPass-app voor de Mac gebruiken

1. Open de LastPass-app op uw Mac.
  2. Voer uw gebruikersnaam/e-mailadres van het bedrijf in.
  3. Nadat de pagina voor federatieve aanmelding van uw bedrijf is geopend, meldt u zich aan.
  4. Ga terug naar de desktop-app.

Resultaat: U bent automatisch aangemeld bij uw LastPass-kluis.

De LastPass Password Manager-app voor iOS of Android gebruiken

1. Open de LastPass Password Manager-app voor iOS of Android.
  2. Voer uw gebruikersnaam/e-mailadres van het bedrijf in maar vul nog niet het wachtwoord in.
  3. Tik op Aanmelden om verder te gaan met het aanmeldingsproces.

Resultaat: U wordt doorgestuurd naar de pagina voor federatieve aanmelding bij uw bedrijf.

4. Meld u op een van de volgende manieren aan:
    • Gebruikers van federatieve aanmelding met AD FS – Voer DOMEIN\gebruikersnaam (bijv. LASTPASS\testgebruiker) en wachtwoord in en tik op Aanmelden.
    • Gebruikers van federatieve aanmelding met Azure AD of Okta – Tik op uw Azure AD- of Okta-account om het te selecteren, voer uw Azure AD- of Okta-wachtwoord in en tik op Aanmelden.
  5. Ga terug naar de mobiele app.
U bent automatisch aangemeld bij uw LastPass-kluis.
Volgende stap: Lees meer over het gebruik van de LastPass Password Manager-app voor iOS of Android.

Stap 5: Aan de slag gaan met LastPass!

Zodra u zich heeft aangemeld kunt u beginnen met het opslaan van wachtwoorden voor websites,formulier-items in uw LastPass-kluis.

Info over het resetten van een hoofdwachtwoord

Het is voor u als federatieve gebruiker niet mogelijk uw hoofdwachtwoord te resetten in de accountinstellingen van LastPass – dit moet door uw LastPass-beheerder of binnen de Active Directory-omgeving gebeuren. Als uw hoofdwachtwoord ooit wordt gereset (door een beheerder, of door uzelf als gevolg van een afgedwongen reset van uw hoofdwachtwoord), wordt uw account omgezet naar een niet-federatief gebruikersaccount.