Een verloren hoofdwachtwoord herstellen

Als u het hoofdwachtwoord voor uw LastPass-account vergeten bent, kunt u proberen toegang tot uw account te krijgen met behulp van mobiel accountherstel voor iOS of Android, met een wachtwoordhint, een eenmalig herstelwachtwoord, sms-accountherstel of het terugzetten van een oud wachtwoord.

U wordt met klem geadviseerd zich ten minste eenmaal aan te melden bij de LastPass-browserextensie zodat u sms-accountherstel kunt gebruiken of een oud wachtwoord kunt terugzetten.

Opmerking:Als u denkt dat uw LastPass-account in gevaar is, volgt u deze stappen.

Als het u met behulp van de onderstaande opties niet lukt uw hoofdwachtwoord te herstellen, moet u een nieuw LastPass-account maken en al uw gegevens opnieuw invoeren.

Waarom kan LastPass Customer Care het hoofdwachtwoord voor een account niet resetten?

Houd er rekening mee dat LastPass Customer Care de hoofdwachtwoorden van gebruikers niet kent. LastPass Customer Care kan een hoofdwachtwoord van een gebruiker niet opnieuw instellen als de gebruiker het is vergeten.

Alle encryptie en ontsleuteling gebeurt lokaal op het apparaat van de gebruiker, niet op onze servers. Dit betekent dat uw gevoelige gegevens niet over het internet worden verzonden en nooit op onze servers komen. Uw gegevens worden uitsluitend naar LastPass verzonden nadat ze zijn versleuteld. We hebben geen toegang tot uw gevoelige gegevens, en iemand die eventueel onze systemen zou misbruiken kan er ook geen toegang toe krijgen. We werken op basis van zero knowledge: ook wij kennen uw gevoelige gegevens en uw hoofdwachtwoord niet. Daarom is LastPass Customer Care niet in staat uw hoofdwachtwoord te resetten als u het ooit verliest of vergeet. Voor meer informatie raadpleegt u Waarom is LastPass veilig? en Mijn LastPass-kluis is versleuteld met mijn hoofdwachtwoord. Waarom kan ik een eenmalig wachtwoord gebruiken om de kluis te ontsleutelen?

Mobiel accountherstel voor iOS of Android gebruiken

Hoe u LastPass ook gebruikt (desktop-toepassing, browserextensie, app voor mobiel gebruik), u wordt met klem geadviseerd Touch ID/vingerafdrukverificatie of Face ID in te stellen om mobiel accountherstel voor iOS of Android te kunnen gebruiken. Zo heeft u de mogelijkheid uw hoofdwachtwoord te resetten met behulp van biometrische gegevens als het ooit verloren gaat.

Een hint voor het hoofdwachtwoord versturen

Bij het aanmaken van uw hoofdwachtwoord heeft u de optie gekregen een hint voor uw wachtwoord op te geven. Als u uw hoofdwachtwoord niet meer weet maar een wachtwoordhint heeft aangemaakt, kan LastPass u een geheugensteuntje over uw hoofdwachtwoord mailen.

1. Ga naar https://lastpass.com/forgot.php.
  2. Voer uw e-mailadres in en klik op Hint versturen.
  3. U ontvangt een e-mail in uw inbox met het woord of de woorden die u heeft ingesteld als geheugensteun om u te helpen het hoofdwachtwoord te herinneren.

Opmerking:Als u geen e-mail met een wachtwoordhint ontvangt, heeft u mogelijk een tweede beveiligings-e-mailadres ingeschakeld waarnaar de e-mail is verstuurd (meer informatie). Controleer daarnaast uw spamfolder en spamfilters.

Om een van de onderstaande herstelopties te kunnen gebruiken, moet u sinds de aanmaak van uw account ten minste eenmaal zijn aangemeld bij de LastPass-browserextensie.

Een eenmalig herstelwachtwoord gebruiken

Als u uw hoofdwachtwoord vergeten bent en de wachtwoordhint u niet verder helpt, kunt u als volgende stap een eenmalig wachtwoord voor herstel proberen. Als deze methode werkt, hoeft u alleen uw hoofdwachtwoord te resetten – er gaan geen gegevens verloren. Wat is het verschil tussen een eenmalig wachtwoord en een eenmalig herstelwachtwoord?

Deze methode kan evenwel wat inspanning vragen, aangezien het eenmalige herstelwachtwoord dat u gebruikt gekoppeld is aan zowel de computer als de browser die gebruikt zijn toen u zich voor de laatste keer met succes heeft aangemeld bij LastPass. Elke combinatie van computer en browser vereist een ander herstelwachtwoord. Als u zich bijvoorbeeld op twee verschillende computers bij uw LastPass-account heeft aangemeld en per computer drie verschillende browsers heeft gebruikt, zijn er zes verschillende eenmalige herstelwachtwoorden.

Bij het gebruik van deze methode voor wachtwoordherstel mailt het systeem u evenwel een link waarmee u uw hoofdwachtwoord alleen opnieuw kunt instellen wanneer deze optie wordt gebruik op het specifieke overeenkomende apparaat en de specifieke overeenkomende browser.

Voor deze hersteloptie is bovendien een geldig eenmalig herstelwachtwoord vereist, dat wordt aangemaakt wanneer u zich aanmeldt bij de LastPass-browserextensie op uw desktop en u de LastPass- of browsercache niet heeft gewist.

1. Ga naar https://lastpass.com/recover.php, voer uw e-mailadres in en klik op Doorgaan.
  2. Hoe u verder gaat, is afhankelijk van de vraag of u in een eerder stadium sms-accountherstel heeft ingeschakeld. Kies de juiste optie:
    • Als u sms-accountherstel heeft ingeschakeld om een vergeten hoofdwachtwoord te resetten, stuurt LastPass u een sms met een verificatiecode. Zie hieronder hoe u verder gaat met sms-accountherstel.
    • Als u sms-accountherstel niet heeft ingeschakeld maar wel een beveiligings-e-mail heeft ingeschakeld, stuurt LastPass een e-mail naar uw secundaire e-mailadres. U kunt op de koppeling in de mail klikken en verder gaan met deze reeks instructies.
  3. Klik op Klik om het account te herstellen.
  4. Voer desgevraagd de stappen voor meervoudige verificatie uit (als dit voor uw account is ingeschakeld).

5. Als het volgende venster wordt weergegeven met de melding dat accountherstel is gedetecteerd en dat u onmiddellijk uw wachtwoord moet wijzigen, klikt u op OK om door te gaan.
  6. Voer een nieuw hoofdwachtwoord en (optioneel maar aanbevolen) een wachtwoordhint in en klik op Bevestigen.
  7. Als u een bericht ziet met de melding dat uw wachtwoord is gewijzigd en dat u wordt geadviseerd zich handmatig af te melden (als u niet automatisch bent afgemeld), klikt u op OK om verder te gaan.
  8. Nadat u bent afgemeld bij LastPass, kunt u zich weer aanmelden met het nieuwe hoofdwachtwoord.

Sms-accountherstel gebruiken om een vergeten wachtwoord te resetten

Voor deze herstelmethode moet u sms-accountherstel al hebben ingesteld voordat u uw hoofdwachtwoord vergeten bent (zie de instructies). Voor deze hersteloptie is bovendien een geldig eenmalig herstelwachtwoord vereist, dat wordt aangemaakt wanneer u zich aanmeldt bij de LastPass-browserextensie op uw desktop en u de cache niet heeft gewist.

1. Ga naar https://lastpass.com/recover.php, voer uw e-mailadres in en klik op Doorgaan.
  2. Het systeem stuurt u een sms met een cijfercode. Voer deze code in in uw browser en klik op Verifiëren.
  3. Klik op Klik om het account te herstellen.
  4. Voer desgevraagd de stappen voor meervoudige verificatie uit (als dit voor uw account is ingeschakeld).

5. Als het volgende venster wordt weergegeven met de melding dat accountherstel is gedetecteerd en dat u onmiddellijk uw wachtwoord moet wijzigen, klikt u op OK om door te gaan.
  6. Voer een nieuw hoofdwachtwoord in en bevestig het, en voer vervolgens een hint voor het hoofdwachtwoord in (optioneel maar aanbevolen).
  7. Klik op Bevestigen.
  8. Als u een bericht ziet met de melding dat uw wachtwoord is gewijzigd en dat u wordt geadviseerd zich handmatig af te melden (als u niet automatisch bent afgemeld), klikt u op OK om verder te gaan.
  9. Nadat u bent afgemeld bij LastPass, kunt u zich weer aanmelden met het nieuwe hoofdwachtwoord.

Uw vorige hoofdwachtwoord terugzetten

Als u uw hoofdwachtwoord vergeten bent, heeft u de optie uw vorige hoofdwachtwoord terug te zetten als de laatste wijziging minder dan 30 dagen geleden heeft plaatsgevonden. Als u uw vorige hoofdwachtwoord terugzet, betekent dat ook dat uw LastPass-kuis exact wordt teruggezet naar de situatie zoals die was op het moment van de laatste wachtwoordwijziging. Dit kan tot gegevensverlies leiden (aangezien eventuele bijgewerkte/toegevoegde items sinds de wijziging niet hersteld zullen worden).

Als u andere herstelmethoden heeft geprobeerd en u door wilt gaan met het terugzetten van uw vorige hoofdwachtwoord, gaat u als volgt te werk:

1. Ga naar https://lastpass.com/revert.php, voer uw e-mailadres in en klik op Verzend e-mail.
  2. Het systeem stuurt u een mail die twee uur geldig is. Klik op de koppeling in de e-mail (deze is verstuurd naar uw bevestigings-e-mailadres als u dit heb ingesteld, of anders naar uw reguliere e-mailadres voor uw LastPass-account).
  3. Er wordt een nieuw browservenster of -tabblad geopend waarin de datum staat aangegeven waarop uw hoofdwachtwoord voor de laatste keer is gewijzigd. Klik op de koppeling om de wijziging van uw hoofdwachtwoord terug te draaien. Als u nogmaals een melding krijgt, klikt u op OK.
  4. Er wordt een bericht weergegeven waarin staat dat de meest recente wijziging van uw hoofdwachtwoord is teruggedraaid. U kunt zich nu bij LastPass aanmelden met uw vorige wachtwoord.

Als u uw hoofdwachtwoord nog steeds niet kunt herstellen met de hierboven genoemde opties...

Helaas is de laatste en enige optie die u nog heeft het resetten van uw account en het opnieuw verzamelen van uw gegevens (websites, veilige notities, formulierfuncties, identiteiten, enzovoort). Hiermee worden alle opgeslagen, versleutelde gegevens in uw LastPass-account definitief verwijderd, maar uw accountstatus en een aantal instellingen blijven behouden.

Gerelateerd

Hoe stel ik alle opties voor accountherstel in voor LastPass?

Hoe configureer en gebruik ik accountherstel in de LastPass-app voor iOS?

Hoe configureer en gebruik ik mobiel accountherstel op Android?

Sms-accountherstel instellen en gebruiken

Uw vorige hoofdwachtwoord terugzetten

Hoe reset ik mijn LastPass-account?

Ik ben mijn telefoon kwijtgeraakt! Hoe schakel ik meervoudige verificatie voor LastPass uit?

Wat is het verschil tussen een eenmalig wachtwoord en een eenmalig herstelwachtwoord?